livios logo

Stroomprijs x2 door shift naar hernieuwbaar?

De marktprijs van onze elektriciteit bedraagt de dag van vandaag zo’n 40 à 50 euro per MWh. Tegen 2030 zal dit het dubbele zijn. Dat blijkt uit een studie van onderzoekscentrum EnergyVille op vraag van Febeliec, de industriële energiegebruikers. De prijsverhoging is een gevolg van de energietransitie waarbij we afstappen van kernenergie en overschakelen op hernieuwbare energie.


  

Een energietransitie komt met een kostprijs. Denk maar aan investeringen zoals zonnepanelen en windmolens. Maar ook de afhankelijkheid van invoer en hoger verbruik van aardgas spelen een rol. Als we geen elektriciteit kunnen halen uit zon en wind, moeten onze gascentrales namelijk op volle kracht draaien om voldoende stroom te kunnen leveren.

Verdubbeling

Er wordt nu voor het eerst een bedrag op die energietransitie geplakt. Concreet spreken we van een jaarlijkse meerkost van 4,38 miljard euro tussen nu en 2030. Omgerekend betekent dat 40 à 50 euro/MWh meer. Een verdubbeling dus.

Houden we in 2030 nog twee kerncentrales open, zakt de kostprijs met 700 miljoen euro per jaar. Maar momenteel staat de sluiting van deze centrales gepland in 2025. De conclusie van Febeliec: “Elektriciteit wordt peperduur.”

Bron: HBVL


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/44394/stroomprijs-x2-door-shift-naar-hernieuwbaar/