livios logo

Belg legt volop zonnepanelen. Zo bereken je zelf de prijs!

Zonnig nieuws: twee jaar na de afschaffing van de subsidies heeft de Belg weer trek in zonnepanelen. Vorig jaar werd voor 170 megawatt PV-panelen geïnstalleerd, 70 % meer dan in 2015. In Vlaanderen werd voor 103 megawatt geïnstalleerd, vooral door gewone gezinnen. De 65 megawatt in Wallonië is voornamelijk toe te schrijven aan zonnedaken op bedrijven.

Vorig jaar werd voor 170 megawatt PV-panelen geïnstalleerd, 70 % meer dan in 2015.


  

Grote energieleveranciers, zoals Engie Electrabel en EDF Luminus, bieden al een tijdje zonnepanelen aan. En sinds vorige week strijdt ook meubelreus Ikea om een stukje van de zonnetaart.


  

Wil je zelf berekenen hoeveel jouw toekomstige PV-installatie mag kosten? In drie stappen ben je rond!

Foto Getty Images
  

Scherpe concurrentie

Er valt nog veel geld te verdienen aan de zon. Want ondanks de recente revival moeten er tegen 2020 nog een pak zonne-installaties bijkomen. Alleen al in Vlaanderen moet de capaciteit van 2.246 Gwh (eind 2016) naar 3.544 GWh tegen 2020. Dat klinkt als muziek in de oren van de tientallen zonnepaneleninstallateurs die in ons land actief zijn. Maar er liggen kapers op de kust. Grote energieleveranciers, zoals Engie Electrabel en EDF Luminus, bieden al een tijdje zonnepanelen aan. En sinds vorige week strijdt ook meubelreus Ikea om een stukje van de zonnetaart.

Voorlopig verkoopt Ikea alleen zonnepanelen via de website, maar vanaf volgend jaar ook in de fysieke Ikea-filialen. De panelen komen van het Britse bedrijf Solarcentury, dat ook instaat voor de levering en montage aan huis.

Schermen met terugverdientijden

De toenemende concurrentie betekent in principe goed nieuws voor de consument. Toen Engie Electrabel in de zomer van 2016 zonnepanelen begon aan te bieden, pakte het bedrijf uit met een terugverdientijd van negen tot tien jaar. Ikea maakt zich sterk dat je een PV-installatie al na zes jaar terugverdient. De Zweedse keten is dan ook van plan om zijn zonnepanelen 6 tot 10 % onder de gangbare marktprijs aan te bieden.

Offertes vergelijken blijft noodzaak

Maar klopt dat wel? Is Ikea écht de goedkoopste? “Niet per se”, zegt Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen (ODE) aan Livios. “Wij hebben de proef op de som genomen en voor een nieuw project offertes aangevraagd bij verschillende aanbieders. En Ikea kwam niet als goedkoopste uit de bus.”

ODE vergelijkt om de drie maanden offertes voor zonnepanelen. “Op basis daarvan bepalen we de gemiddelde prijs per wattpiek. Die bedraagt momenteel 1,4 euro, excl. btw. Dat is ook de prijs die het Vlaams Energieagentschap gebruikt in haar Zonnekaart.”

Bereken zelf de prijs van je PV-installatie

Wil je zelf berekenen hoeveel jouw toekomstige PV-installatie mag kosten? Volg dit handige stappenplan:

1. Vermogen bepalen

  • De grootte van je PV-installatie is afhankelijk van het verbruik van je gezin. Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 1.000 kWh per persoon. Voor een gezin met twee kinderen, komt dat neer op 4.000 kWh per jaar.

2. Kilowattuur omzetten naar wattpiek

  • De opbrengst van PV-panelen wordt niet uitgedrukt in kilowattuur, maar in wattpiek (Wp). Een Wp geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel in ideale omstandigheden opwekt, bij een perfecte oriëntatie en optimale weersomstandigheden.
  • Omdat de omstandigheden in werkelijkheid nooit ideaal zijn, deel je het geschatte elektriciteitsverbruik van je gezin door de omrekenfactor. Die bedraagt 0,9 in België.
  • Als we de 4.000 kWh uit het bovenstaande voorbeeld delen door 0,9 komen we uit op 4.500 Wp. Dat is het vereiste vermogen.

3. Wattpiek vermenigvuldigen met 1,4 euro

  • De prijs van een fotovoltaïsche installatie schommelt tussen 1 en 1,5 euro per Wp, afhankelijk van de kwaliteit en het rendement van de panelen. Het huidige gemiddelde bedraagt volgens ODE 1,4 euro.
  • Als je weet hoeveel wattpiek je nodig hebt, vermenigvuldig je dat cijfer met 1,4 euro. Voor ons voorbeeld komt dat neer op een totaalkost van 6.300 euro, excl. btw.

Opgelet: verwarm je je woning met een warmtepomp of ben je van plan dat te doen? Breng dan ook het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in rekening. Als uit je EPB-rapport blijkt dat je 10.000 kWh per jaar verbruikt voor verwarming, en als je een warmtepomp hebt met een COP van 4, dan stijgt het jaarverbruik van je gezin met zo’n 2.500 kWh.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/47462/belg-legt-volop-zonnepanelen-zo-bereken-je-zelf-de-prijs/