Zo bespaar je op verwarmings- en energiekosten in huis

Energiekosten nemen een steeds grotere hap uit ons maandelijks budget. Samen met Paul De Vylder van ENGIE Electrabel overlopen we de cruciale elementen voor een energiezuinige woning. Met de tips uit deze vijfdelige energiedieetreeks kan je heel wat energie besparen.

Deel 1: waar zitten de grootste energievreters in huis?

Vooraleer je kan besparen, moet je zicht hebben op de energievreters in je woning. Zo zijn er een tiental energievreters die je energieverbruik de hoogte in jagen. Hoeveel procent van ons energiebudget peuzelen ze op? 40 tot 50% van dat budget gaat naar verwarming alleen al. Wist je dat we jaarlijks gemiddeld een maandloon uitgeven aan onze verwarmingskosten?

Meer weten? Lees het volledige artikel om de zwaarste verbruikers in huis te ontdekken.

Deel 2: beperk je verwarmingskosten met een goed geïsoleerde woning

Welke ingrepen kan je uitvoeren om je energieverbruik drastisch aan te pakken? De grootste factor waardoor je energieverbruik de hoogte in schiet? Het gebrek aan isolatie. Een groot deel van de woningen in ons land is flink verouderd en vaak niet of onvoldoende geïsoleerd. Ontdek hoe je een slecht geïsoleerde woning herkent en hoe je jouw energiekosten tot een minimum beperkt.

Lees alle tips!

Deel 3: verwarmen en warm water zonder verspillen

Als je woning goed geïsoleerd is, kan je je focussen op de ideale verwarming voor jouw woning. Hoe verwarm je zo efficiënt mogelijk en druk je tegelijkertijd je energiekosten? Als je de temperatuur in je woning met een graad verlaagt, daalt je energiefactuur tot 7%. Natuurlijk mag dit niet ten koste gaan van je comfort.

Meer tips? Lees het volledige artikel.

Deel 4: snel snoeien in je stroomfactuur

Je kent intussen de belangrijkste energiekosten in huis. Je weet dat isoleren, ventileren en slim verwarmen hand in hand gaan voor energiezuinig comfort op lange termijn. Hoe kan je nu besparen op je stroomfactuur? En kan je de kosten drukken met hernieuwbare energie?

Ontdek alle besparingstips!

Deel 5: wat kan je met 500, 5.000 en 10.000 euro?

Er zijn heel wat ingrepen die je kan uitvoeren om je energieverbruik terug te dringen. Natuurlijk moet je de financiële middelen hebben om te investeren in de geschikte oplossingen. Maar onthoud goed: zelfs  het kleinste budget maakt een verschil.

Meer weten over de mogelijke ingrepen? Lees het volledige artikel!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media