livios logo

Aantal aanvragen voor zonnepanelen verdubbeld

Het aantal aanvragen voor zonnepanelen is sinds de stijging van de energieprijzen verdubbeld. Dat zegt Jan Caerels van Techlink, de Belgische sectorfederatie van installateurs van elektrotechnische systemen. Wie zonnepanelen legt, moet er evenwel rekening mee houden dat de kostprijs hoger ligt door de wereldwijde heropleving van de economie en het tekort aan grondstoffen. Wel kan je een beroep doen op een premie om de investering te beperken. “Het blijft een zeer goede investering”, zegt Caerels.

De energieprijzen gingen de voorbije maanden door het dak. Wie zonnepanelen had, deed dus extra voordeel. En dat bleef niet onopgemerkt. Na een dip in het aantal aanvragen begin dit jaar door de heisa rond de slimme meter, ziet de sectorfederatie sinds enkele maanden een heropleving. “De hoge energieprijzen hebben daar veel mee te maken”, zegt Jan Caerels. “Na de eerdere terugval, zien we nu duidelijk een stijgend aantal aanvragen.”

Verdubbeling

Bij de groothandel is er sprake van een verdubbeling. Logisch, vindt Jan Caerels. “Zelfs met een slimme meter blijven zonnepanelen een goede investering.” Over de precieze terugverdientijd, wil Caerels zich niet uitspreken. “Daarvoor zijn er teveel variabelen”, zegt hij.

De tijd dat de prijs van zonnepanelen daalde, ligt intussen achter ons. Wie investeert, moet er rekening mee houden dat de prijzen tot 15% gestegen zijn. De wereldwijde heropleving van de economie en het bijhorende tekort aan grondstoffen heeft daar veel mee te maken. “In de volledige bouwsector zijn er stijgende prijzen. Zonnepanelen vormen geen uitzondering”, aldus Jan Caerels. Volgens de sectorfederatie is er bij installateurs ook een grote vraag naar technisch personeel om alle aanvragen te kunnen verwerken.

zonnepanelen huis woning

Foto Fluvius
  

Kostprijs en premies

Hoeveel een installatie kost, is volgens Jan Caerels afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewenste vermogen en het aantal panelen. Voor zo’n 5.000 euro heb je als gemiddeld gezin een goede installatie. Bereken hier hoeveel jouw installatie ongeveer zal kosten. Wie zonnepanelen plaatst, heeft bovendien recht op een premie. De Vlaamse overheid voerde op 1 januari 2021 een eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen in. De premie bedraagt maximaal 1.500 euro en kan nooit hoger zijn dan 40% van de totale kostprijs. De subsidie kan enkel aangevraagd worden voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van voor 2014. Een aannemer moet de zonnepanelen plaatsen. Nieuwbouwwoningen en de uitbreiding van bestaande installaties komen niet in aanmerking.

Aanvankelijk zou de investeringspremie vanaf 2022 dalen, maar de Vlaamse regering besliste onlangs om die beslissing terug te draaien. De reden? Ervoor zorgen dat particulieren blijven investeren in hernieuwbare energie. “Een goede zaak”, vindt Jan Caerels. “Mensen hebben nood aan duidelijkheid. Constante veranderingen of onduidelijke communicatie zijn nefast voor het vertrouwen. Dat hebben we gezien bij de invoering van de slimme meter.”

Plafond van 1.500 euro

De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt het plafond van 1.500 euro steun. Je moet de premie online aanvragen bij Fluvius nadat de werken zijn uitgevoerd en bij de aanmelding van de installatie.

Toekomst

Voor de uitbreiding van een installatie zijn er geen premies. Daarom is het aangewezen om vooraf goed te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Heb je plannen om een warmtepomp te plaatsen of om een elektrische wagen aan te kopen? Dan kan het interessant zijn om vandaag al meer panelen te leggen dan je nodig hebt voor je huidige verbruik. Eenmaal de zonnepanelen er liggen, ben je mits een goed onderhoud voor lange tijd zeker van hernieuwbare energie. Aan de hand van deze berekening kan je zelf inschatten hoeveel panelen je nodig hebt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/64243/aantal-aanvragen-voor-zonnepanelen-verdubbeld/