Mogelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op energiefactuur

Volgens cijfers van HLN.be is onze energiefactuur 173,5% gestegen op één jaar tijd. Om die factuur opnieuw betaalbaarder te maken, ligt er bij de regering een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op tafel. Maar die verlaging komt er volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) nog niet meteen aan.

Hoge energieprijzen

Iedereen wordt getroffen door de hogere energieprijzen. De meeste Belgen moeten hogere voorschotfacturen betalen, soms van zelfs 1.000 euro of meer per maand. Er moet dan ook dringend iets gedaan worden aan die hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vragen uitzonderlijke omstandigheden om uitzonderlijke maatregelen. Daarom ligt er in de regering een tijdelijke btw-verlaging op tafel van 21% naar 6%.

Btw-verlaging of niet?

“Doordat de prijzen zo fel gestegen zijn, zijn de inkomsten uit de 21% btw die op elektriciteit en gas gehoffen worden ook enorm gestegen. Men zou die kunnen verlagen”, legt Kristof De Paepe van MijnEnergie.be uit aan HLN.be. Zo’n verlaging mag dan wel goed zijn voor je portemonnee, voor de staatskas is het minder goed. Een van de argumenten tegen die btw-verlaging is dan ook de kostprijs die geschat wordt op één miljard euro: een stevige hap uit de begroting. Volgens premier De Croo moet er daarom eerst gekeken worden naar de impact van een mogelijke verlaging en moeten er keuzes gemaakt worden die niet enkel dit jaar maar ook de komende jaren mensen helpen.

Cheque van 200 euro?

Een ander idee komt van PS-voorzitter Paul Magnette. Hij wil een cheque van 200 euro toekennen aan gezinnen met een inkomen dat onder de mediaan ligt. Dat vindt hij een beter idee dan de tijdelijke btw-verlaging. “Het voordeel van een btw-verlaging is dat die snel een eenvoudig is, het nadeel is dat de rijkste ervan profiteren, want zij zijn diegenen die het meeste elektriciteit verbruiken.”

Natuurlijk zijn deze mogelijke maatregelen geen oplossing op de lange termijn. Over een structurele oplossing moeten de verschillende regeringen van ons land zich buigen.

Leestip: Benieuwd hoe jij kan besparen op je energiefactuur? Met deze tips begin je eraan.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media