Minder elektriciteit verbruiken tijdens de piekuren

Koken, vaatwasmachine opzetten, wasje doen, je favoriete serie bingen… Ons energieverbruik is ’s avonds een pak hoger dan overdag. De Europese Commissie vraagt nu om deze winter tijdens die piekmomenten 5% minder stroom te verbruiken. We vroegen Kurt Deman van Mijnenergie.be om extra uitleg.

Wat heeft Europa voorgelegd?

“Eerder lanceerde de Europese Commissie een algemeen besparingsdoel voor alle lidstaten. In totaal moeten de lidstaten de totale vraag naar stroom met 10% verminderen tot 31 maart 2023. Daarbovenop moeten we nog eens 5% extra besparen tijdens de piekuren. Met dat afzonderlijke besparingsdoel wil Europa de duurste uren van elektriciteitsverbruik aanpakken en mensen stimuleren om hun energieverbruik te spreiden”, legt Kurt Deman van Mijnenergie.be uit. “Door deze spreiding hoopt de Europese Commissie de (zware) investering in het elektriciteitsnet te beperken. Wanneer er minder vraag is, wordt energie namelijk goedkoper en daar heeft iedereen baat bij.”

Wat verstaan we onder piekuren?

“Dat zijn de uren waarin iedereen tegelijkertijd elektriciteit verbruikt en de verwachte prijzen het hoogst zijn. De lidstaten moeten deze uren zelf aanduiden en vastleggen. Waarschijnlijk valt het piekmoment tijdens de vooravond, wanneer we thuiskomen, koken, de wasmachine en televisie aanzetten. Maar dat is dus nog niet vastgelegd.”

Hoe kunnen we minder elektriciteit verbruiken tijdens de piekuren?

“Er zijn absoluut al enkele manieren om je verbruik te minderen, of beter: te spreiden. Dat kan door toestellen vooraf te programmeren - zo hebben al heel wat vaatwasmachines en droogkasten een startuitstel functie - of met een timer op je stopcontact. Door deze huishoudtoestellen uitgesteld te laten werken, kan je ze perfect inplannen tijdens de daluren.” 

“Heb je een elektrische wagen, dan kan je die bijvoorbeeld ‘slim’ laden. Dat betekent dat je de laadsnelheid afstemt op het beschikbare vermogen van je huis. Zo zal hij ’s nachts optimaal kunnen laden, aan het volle beschikbare vermogen. Laad je hem overdag en zet je de vaatwasser aan, dan is er minder vermogen en zal de wagen dus minder snel laden. Ook de thuisbatterij kan hier soelaas bieden.”

Wat als we ons verbruik niet minderen? Zijn er dan consequenties aan verbonden?

“Dat is nog niet bekend, maar met het capaciteitstarief dat begin volgend jaar zou worden ingevoerd in Vlaanderen, beschikken we binnenkort al over een instrument dat al te hoge maandpieken duurder maakt. Al gaat het bij het capaciteitstarief om de hoogste kwartierpiek tijdens een maand en hoeft die kwartierpiek niet noodzakelijk tijdens de door Europa aangegeven piekuren te vallen.”

Is dit dan al een goede voorbereiding op de invoering van dat capaciteitstarief?

“Beide lijken enigszins bij elkaar aan te sluiten. De meeste gezinnen kennen hun piekmoment in de vooravond. Mocht dat samenvallen met de piekuren waarin Europa het verbruik wil reduceren, dan zal het om beide redenen nuttig zijn om het verbruik tijdens die piekuren te reduceren.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media