Basispakket energie verlengd tot na de winterdip

Vorige dinsdag, 11 oktober, is de federale regering het eens geraakt over de begroting voor de komende twee jaren. Zo beslisten ze onder andere om het basispakket energie te verlengen tot eind maart 2023 en om het fiscale voordeel voor een tweede woning af te schaffen vanaf 2024.

Verlenging basispakket energie

Eerder besliste de federale ministers om een forfaitaire korting te geven op de energiefactuur tot eind dit jaar, het zogenaamde basispakket energie. Deze korting werd in het leven geroepen om gezinnen, die geen aanspraak kunnen maken op het sociale tarief, niet in de kou te laten zitten. De federale regering verlengt deze korting van 196 euro voor gas en elektriciteit nu tot 31 maart 2023. Op deze manier dekt het basispakket de volledige wintermaanden en zal de energiefactuur voor velen enkele maanden langer wat lager uitvallen. 

De regering bouwde weliswaar een buffer in mochten de energieprijzen plots fors dalen. Indien dat het geval is, dan zal de tussenkomst ook proportioneel mee dalen. Bij een forse daling is er immers minder nood aan een tegemoetkoming. Een verhoging van het basispakket mochten de marktprijzen nog stijgen, zit niet mee in het plan.

We moeten echter nog tot december wachten op de tegemoetkoming van 135 euro voor gas en 61 euro voor elektriciteit. "Door technische problemen bij de leveranciers is het basispakket nog niet klaar", aldus premier De Croo. De premie van november zal samen met die van december verrekend worden. In totaal zal er dan 392 euro afgetrokken worden van de gas- en elektriciteitsfacturen.

Naast de verlenging van het basispakket besliste de federale regering ook om:

  • mensen die pellets gebruiken (als hoofdverwarming), te belonen met een cheque van 250 euro;

  • het sociaal energietarief te hervormen. Momenteel beschermt dat tarief ongeveer twee miljoen Belgen tegen hoge gas-en elektriciteitsfacturen. Met deze hervorming wil de regering nog beter tegemoetkomen aan de doelgroep en misbruik voorkomen;

  • de belastingen op energie te hervormen naar een systeem met accijnzen. Deze hervorming zal wel pas ingaan als de energieprijzen dalen.

Afschaffing fiscaal voordeel tweede woning

De federale regering nam ook het fiscale voordeel voor een tweede woning onder de loep. Momenteel kan dat belastingvoordeel oplopen tot 700 euro per jaar. Vanaf 2024 zullen nieuwe tweede-huiseigenaars niet meer kunnen genieten van dat voordeel. Wie nu dus al een tweede woonst bezit, of wie van plan is om het te worden in 2023, zal wel kunnen blijven genieten van de belastingvermindering. De afschaffing geldt dus enkel voor wie vanaf 2024 een tweede woonst koopt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media