Koelkasten en diepvriezers verbruiken 24 uur op 24 elektriciteit. Wie een weldoordachte keuze maakt van de apparaten en energiebesparende tips in acht neemt, kan redelijk wat geld uitsparen. Het milieu is je er dankbaar voor.
Keuze
Koelkasten en diepvriezers zijn voorzien van een label waar je onder meer het verbruik op kan aflezen. Sinds juli 2012 mogen er enkel nog toestellen met een A+-label verkocht worden. A+ is 20% zuiniger dan A, A++ is 40% zuiniger dan A en A+++ is zelfs 60% zuiniger dan A.
Oude toestellen zijn grote slokoppen en achterhaald. Een middelgrote oude koelkast met een C-label verbruikt ongeveer 80 euro per jaar aan elektriciteitskosten, een A-label ongeveer 50 euro en een A+++-label slechts 25 euro.
Tip: koop een koelkast of diepvriezer op maat van de behoeften van je gezin.
Energiebesparende tips
- Koele plek
Zet de koelkast of diepvriezer op een koele plek. Vermijd ook een plaats in de buurt van het fornuis, de verwarming of in de zon.
- Plaatsing koelkast
Zet een koelkast met de achterkant zeker tien centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt gemakkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.
- Ideale temperatuur
De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 tot 5 graden. Voor een diepvriezer is dit -18 graden. Een lagere temperatuur kost onnodig energie. Bij een hogere temperatuur zal het voedsel snel bederven.
- IJslaagje op de koelelementen
Ontdooi je diepvriezer regelmatig of verwijder regelmatig het ijslaagje op de koelelementen. Een laag van 2 mm is goed voor een extra energieverbruik van 10% per jaar .
- Koelkast zonder vriesvak
Heb je een afzonderlijke diepvriezer? Kies dan voor een zuinigere koelkast zonder vriesvak.
- Openen en sluiten
Sluit je koelkast of diepvriezer snel. Controleer zeker of de deur goed dicht is.
- Diepvrieskist
Een diepvrieskist verbruikt minder energie dan een diepvrieskast. Kastmodellen met laden zijn wel overzichtelijker en kan je dus sneller terug sluiten.
- Ingevroren producten
Ingevroren producten ontdooi je best in de koelkast. De vrijgekomen koude kan je gebruiken voor de koeling.
- Gerechten laten afkoelen
Laat alle gerechten goed afkoelen voor je ze in de koelkast legt. Zo vermijd je het vormen van een nieuwe rijplaag en zo moet de koelkast niet extra werken om de warmte af te voeren.
- Koelkast uitzetten
Zet de koelkast uit als je lange tijd afwezig bent. Laat de deur op een kier om schimmels te voorkomen.
- Koelkast vervangen
Vervang je koelkast of diepvriezer door een energiezuinig exemplaar.