livios logo

Besparingstips: koken

Koken is een dagelijks terugkerende bezigheid en neemt een flinke hap uit je energiebudget. Het loont bijgevolg ruim de moeite om rekening te houden met energiebesparende maatregelen.

Koken op aardgas of elektriciteit?

Elektrische kookplaten en fornuizen zijn het populairst, vooral omwille van het gebruiksgemak. Veel keukenpieten zweren bij gas omdat je veel preciezer de temperatuur kan instellen. Ook vanuit energetisch oogpunt heeft gas een streepje voor. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot van gastoestellen zijn duidelijk lager dan elektrische apparaten. Volgens Nederlandse berekeningen blijkt dat koken op gas een huishouden gemiddeld 42 euro per jaar kost. Voor een elektrische kookplaat kom je op ruim 110 euro. Ook voor ovens is gas energiezuiniger dan een elektrische oven.

Onder de elektrische kookplaten zijn de inductiekookplaten het interessantste op het vlak van energiezuinigheid. Ze zijn wel wat duurder dan de traditionele platen, maar ze zijn veel veiliger, sneller en zeker ook zuiniger. Kies je toch voor koken op elektriciteit, neem dan liever een inductieplaat als kookplaat. Bij een inductieplaat worden de kookpotten opgewarmd door een magnetisch veld. Het systeem werkt enkel als de pot op de plaat staat. Hou er wel rekening mee dat enkel speciale kookpotten en -pannen geschikt zijn voor een inductieplaat.

keuken greeploze toestellen ovens

Foto Miele
  

dampkap in kookplaat batibouw 2019 novy

Foto Novy
  

Energiezuinig koken

 • Kookplaat
  Elektrische kookplaten, uitgezonderd inductieplaten, blijven altijd nog een tijdje warm. Schakel de plaat even voor het einde van de bereidingstijd uit.
 • Gasvlam
  Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft anders gaat de warmte langs de pan verloren.
 • Snelkookpan
  Gebruik voor gerechten die lang moeten koken een snelkookpan. Met een snelkookpan bespaar je niet alleen tijd maar ook tot 30% energie. Op jaarbasis bedraagt dit al snel 20 euro voor wie kookt met een elektrisch fornuis of 7 euro voor kokers met een gasfornuis.
 • Deksel
  Leg het deksel op de pot. Hierdoor bespaar je twee derde van de energie. Dit is goed voor een besparing tot 35 euro bij elektrisch koken of tot 13 euro bij een gasfornuis.
 • Kookpot
  Zorg dat de kookpot aangepast is aan de grootte van de kookplaat. Probeer ook niet meer water dan nodig te gebruiken om te koken.
 • Label
  Schaf je een microgolf en oven aan met minstens een A-label
 • Microgolfoven
  Een microgolfoven is het meest ideaal om kant-en-klare maaltijden op te warmen en is de helft zuiniger dan de klassieke oven of het klassieke fornuis. Een oven verbruikt immers meer energie door de opwarmtijd, maar is weer voordeliger bij grote hoeveelheden. Een microgolfoven is een energievreter als je hem gebruikt om mee te koken. De microgolf is meer aangewezen voor gerechten met weinig kookvocht.
 • Gasoven
  Vanuit milieustandpunt verdienen ovens op gas de voorkeur.
 • Oven
  Open tijdens de bereiding de oven niet te lang en niet te vaak.
 • Pyrolytische reiniging
  Als je een oven hebt met een energieverslindende pyrolytische reiniging, zet die dan niet op na elke kookbeurt. Als je de oven reinigt, moet je dat wel vlak na de bereiding doen, want dan heeft de oven nog een hoge temperatuur.
 • Ingevroren producten
  Zet ingevroren producten de avond voor het gebruik al in de koelkast, ook omwille van voedselhygiëne. Het opwarmen of bereiden kost dan minder energie. Mooi meegenomen is dat het gerecht koude afgeeft in je koelkast waardoor je minder energie verbruikt voor het koelen. Bovendien is dit ook aangewezen voor de voedselhygiëne.
 • Waterkoker
  Water koken doe je best in een waterkoker. Een waterkoker heeft het voordeel dat het geen doorkooktijd heeft en meteen afslaat als het water kookt. Dit maakt een microgolfoven minder efficiënt. Bovendien verbruikt deze hiervoor tot twee keer meer energie om het water te doen pruttelen.
 • Filters afzuigkap
  Was regelmatig de filters van de afzuigkap. Een overtollige vetlaag laat minder lucht door en vermindert het rendement.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/besparingstips-koken/