livios logo

"Energiebesparing is prioriteit en niet de premies"

David Verhoeven

Foto Isolatie Verhoeven
  

Livios vroeg ook zijn panellid David Verhoeven van Isolatietechniek Verhoeven vooruit te blikken op 2012 en dit gefocust op op de isolatiesector. "We moeten naar één transparant en duurzaam beleid waarbij energiebesparing op zich als prioriteit wordt gesteld."

Voor we vooruitblikken, kijken we nog een keer achterom. Wat bracht 2011?

"Ik onthoud dat de overheid er in geslaagd is op twee momenten de isolatiesector onrechtstreeks aan te vallen. In september sijpelde eindelijk het nieuws door over de premies van de netbeheerders en de Vlaamse overheid. Aangezien het volgend jaar toch alweer minder zou zijn, zochten veel klanten plots hun heil in dringende offerteaanvragen, plotse bestellingen, ... Het nettoverschil voor de gemiddelde klant was echter beperkt tot 200 à 300 euro.”

“Eind november was het hek helemaal van de dam, als plots wordt beslist de fiscale steunmaatregelen snel af te bouwen. Pas na enkele dagen bleek dakisolatie als enige gespaard te blijven, maar tot op de dag van vandaag weten we niet welke vermindering onze klanten moeten verwachten. We krijgen veel telefoon en mails, waar we het antwoord op schuldig moeten blijven. Probleem is dat we onvoldoende informatie hebben en de wethouder zelf nog niet weet welke richting men uit wil. De verwarring is compleet.”

“We moeten realist blijven, er was voldoende werk voor iedereen. De werkgelegenheid in de sector is groot, de instroom van goed gemotiveerd personeel een knelpunt.”

Wat zijn de ambities voor 2012?

Foto Kingspan Insulation N.V.
  

“De uitdaging voor 2012 wordt het op poten zetten van een vervangend premiestelsel op gewestelijk of Vlaams niveau, dat de mensen blijft aansporen om in actie te komen omtrent hun energieverbruik. We moeten naar één transparant en duurzaam beleid waarbij energiebesparing op zich als prioriteit wordt gesteld ... Premies zouden er enkel mogen zijn om er de aandacht op te trekken.”

“Als men dit alles in goede banen zou kunnen leiden, dan nog heeft men in de sector één groot probleem : het vinden van duurzaam, loyaal personeel dat men kan opleiden tot vakman.”

Wat als? Er helemaal geen steun zou zijn

Samen met Luminus en Het Centrum Duurzaam Bouwen berekenden we hoelang de terugverdientijd zou zijn als er geen subsidies zouden zijn. Het resultaat zie je hieronder.
Opgelet! Hou er wel rekening mee dat de regionale overheden en sommige gemeenten wel nog premies geven voor de plaatsing van isolatie. Meer info vind je in de Livios Premielinker en in 'Welke premies zijn er dan wel nog in 2012?

Dakisolatie

m² isolatie80
Investeringskost per m² 17 €
Totale investering 1.360 €
Huidig verbruik gas KwH per jaar 21.000
Huidig verbruik Gas in euro per jaar (0,055 €/kWh) 1.155 €
Besparing gas (30%) euro per jaar 346,50 €
Energiefactuur - energiewinst 808,50
Terugverdientijd 3,92 jaar

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/energiebesparing-is-prioriteit-en-niet-de-premies/