livios logo

Kijk, zonder handen! Bespaar met daglichtsturing

De zuinigste lamp, is de lamp die niet brandt. Daar ligt dan ook het grote besparingspotentieel van daglichtsturing. Daarmee stem je de hoeveelheid licht in huis af op het natuurlijke licht buiten. En dat helemaal automatisch!

Lichtsensoren

Een lichtsensor meet de hoeveelheid licht die binnenvalt en regelt op basis daarvan jou binnenverlichting. Hier is het systeem nog eens gekoppeld aan een zoneregeling, dat per gebied de gewenste intensiteit bepaalt.

Foto Niko nv
  

Daarvoor heb je sensoren nodig, die de hoeveelheid licht in huis meten. Zolang er genoeg daglicht binnenvalt, zullen je lampen niet branden. Maar als het buiten donker of bewolkt wordt, springt je verlichting aan. Met dimmers kan je zelfs de intensiteit bepalen.

Bewegingsmelder

Als je ook nog de factor 'beweging' in kaart brengt, haal je het optimale uit je besparing én comfort.

Foto BTicino
  

Als je ook nog een bewegingsmelder aan je verlichtingsinstallatie koppelt, wordt het nog een pak energiezuiniger en comfortabeler. Want dan brandt het licht enkel nog als er iemand in de ruimte aanwezig is. Energieverspilling behoort zo voorgoed tot het verleden.

Beste van twee werelden

"In een doorsnee gezinswoning ben je het best af met een bewegingsdetector met ingebouwde lichtsensor", weet Nico Schelfhout, senior productmanager bij Niko. "Zeker in donkere ruimtes heeft enkel daglichtsturing weinig zin en is het veel beter om bewegingsmelders te gebruiken. Bovendien verhoogt hiermee ook het comfort van de bewoner. Het is niet meer nodig om de verlichting aan of uit te schakelen, alles gebeurt automatisch. En wil je toch nog manueel ingrijpen, dan is dat natuurlijk ook nog mogelijk."

Waar?

De hoogste energiebesparing boek je in ruimtes waar traditionele verlichting met aan- en uitschakelaars dikwijls onnodig blijft branden. Denk aan toilet, gang en kelder.

Prijs?

Een bewegingsdetector met ingebouwde lichtsensor heb je vanaf ongeveer 80 euro. De prijzen lopen op tot om en bij de 160 euro. Je kan het toestel onderbrengen achter een afdekplaatje in de wand, of in het plafond verwerken.

Tom Mondelaers

Dit artikel werd geschreven in het kader van de actie Luminus-Energieadviseur, die klanten beloont voor besparingen op elektriciteitsverbruik.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/kijk-zonder-handen-bespaar-met-daglichtsturing/