livios logo

Twintig tips voor een beter milieu

Maandag is in Kopenhagen de lang verwachte klimaattop of de strijd tegen de opwarming van de aarde begonnen. Ook jij kan een steentje bijdragen met enkele simpele ingrepen in huis. Hoe klein ook, alle beetjes helpen. Zoals een Nederlandse milieuorganisatie het al zei: 'Een beter milieu begint bij jezelf'. Enkele eenvoudige tips:

De ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18 graden.


  

Bespaar water en kies voor een spaardouchekop.

Foto GROHE
  

Let bij de aankoop van huishoudtoestellen op het energielabel.

Foto Miele
  

 1. Sluit sluimerverbruik uit. Laat toestellen (tv, computer, printer, gsm-oplader...) die je niet gebruikt niet in de wachtstand staan. Schakel ze uit. Het sluimerverbruik van een gezin bedraagt jaarlijks gemiddeld maar liefst 500 kWh of 10 % van het totale verbruik. In euro's schommelt dit bedrag rond de 100 euro. Voor alle Belgen samen kost het ruim 248 miljoen euro per jaar, daarvoor moet een energiecentrale van 200 miljoen Watt continue draaien en wordt er zo'n 1,3 miljoen ton CO2 de lucht ingeblazen.
 2. Let op het energielabel als je huishoudapparaten koopt.
 3. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 tot 5 graden. Voor een diepvriezer is dit -18 graden. Een lagere temperatuur kost onnodig energie. Bij een hogere temperatuur zal het voedsel snel bederven.
 4. Verwijder regelmatig het ijslaagje op de koelelementen. Een laag van 2 mm is goed voor een extra energieverbruik van 10 %.
 5. Vul de lege ruimte in de diepvriezer op met piepschuim. Zo moet er minder lucht gekoeld worden.
 6. Vervang gloeilampen door spaarlampen. Deze zijn misschien wat duurder in aankoopprijs, maar renderen enorm snel. Een spaarlamp gaat 10 tot 15 keer langer mee en verbruikt hij 5 keer minder energie voor dezelfde afgegeven hoeveelheid licht.
 7. Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is. Deze tip klinkt logisch, maar toch vergeten veel mensen deze toe te passen.
 8. Op ledverlichting na zijn tl-lampen de meest energiezuinige lampen. Nadeel is dat je vereiste armaturen moet aanschaffen die veel plaats innemen.
 9. Kook zo energiezuinig mogelijk. Leg het deksel op de pot. Hierdoor bespaar je twee derde van de energie. Dit is al snel goed voor een besparing tot 35 euro bij elektrisch koken of tot 13 euro bij een gasfornuis.
 10. Koken op gas is veel goedkoper dan koken op elektriciteit.
 11. Gebruik bij voorkeur biologisch afbreekbaar afwaspoeder.
 12. Was op zo laag mogelijke temperaturen. Wassen op hoge temperatuur vergt veel energie. Vervang daarom wekelijks minstens één wasbeurt op 90 graden door één op 60 graden of 60 door 40.
 13. Koop een spaardouchekop. Hiermee verbruik je de helft minder water en energie. Een gewone douchekop verbruikt snel 10 tot 18 liter water per minuut. Een spaardouchekop beperkt dit tot 4 tot 7 liter.
 14. Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 kunnen we vrij onze energieleverancier kiezen. Goed voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Op voorwaarde uiteraard dat je voor een groenestroomleverancier kiest.
 15. Gebruik voor het wassen van je wagen geen tuinslang. Je bent sowieso geneigd om meer water te verspillen dan als je emmers gebruikt. Een tuinslang is al snel goed voor 150 liter, terwijl 4 emmers van 10 liter ook wel volstaan.
 16. Plaats een regenton en gebruik dit water niet alleen om aan de planten te geven, maar ook om de auto te wassen. Jaarlijks kan je al snel 7.000 liter water besparen.
 17. Kies de juiste cv-ketel. De afgelopen tien jaar is het rendement van cv-ketels aanzienlijk verbeterd. Bij verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om deze te vervangen. Opteer voor een ketel met een hoog rendement of nog beter voor een condensatieketel. Voor condensatieketels zijn fikse premies voorzien.
 18. Plaats tochtstrips bij slecht sluitende ramen en oude buitendeuren.
 19. Bespaar ongeveer een tiende van de energie door 's nachts de thermostaat op 13 tot 15 graden te zetten of zelfs volledig uit te schakelen.
 20. Laat de warmte niet zo maar uit je huis verdwijnen. Isolatie is en blijft de beste investering. In een goed geïsoleerde woning kan je tot bijna de helft van de kosten besparen.

Lees nog meer energietips op Livios bij wonen en energie.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/twintig-tips-voor-een-beter-milieu/