livios logo

Vlaming weet nauwelijks hoeveel aardgas en elektriciteit hij verbruikt

"Prikkel om met energie bezig te zijn ontbreekt"

Foto Livios
  

Foto gas.be
  

Minder dan de helft van de Vlaamse gezinnen weet hoeveel elektriciteit en aardgas ze jaarlijks verbruiken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktmonitor van de VREG.

Amper 1 gezin op 5 kan spontaan een antwoord geven op de vraag hoeveel hun energieverbruik bedraagt. De VREG polste hiernaar bij 1.000 gezinnen. "In die omstandigheden zijn er zeer weinig prikkels om actief met energie bezig te zijn en de voordeligste leverancier te kiezen. Er is nood aan een manier om de afnemers frequenter en beter te informeren over hun gebruik", zegt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. Een van de mogelijke oorzaken is dat 3 op 5 zijn factuur niet of slechts heel oppervlakkig nakijkt.
Ter illustratie: een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks 3.500 kWh elektriciteit en 23.000 kWh gas. De gemiddelde factuur voor elektriciteit en aardgas bedraagt 2.000 euro.

Shoppen loont

Het aantal gezinnen dat zich voldoende geïnformeerd voelt over de vrijmaking van de energiemarkt blijft op het niveau van 2009: 6 op 10. Dat de vrijmaking loont, bewijst de VREG graag met cijfers. Volgens de tarieven op 1 juli 2010 kon een gezin met een doorsneeverbruik gemiddeld 238 euro per jaar besparen door een contract te sluiten met de goedkoopste leverancier: 69 euro besparing op elektriciteit en net geen 169 euro op aardgas. Op die dag was het verschil in jaarprijs tussen de hoogste en de laagste energie-aanbieder liefst 641 euro.

Overigens veranderden tussen 1 januari en 1 augustus 125.000 gezinnen van elektriciteitsleverancier en kozen 75.000 een nieuwe aardgasleverancier, zoals je al eerder op Livios kon lezen. 60 % zegt zich ook voldoende geïnformeerd te voelen over de vrijmaking van de energiemarkt. De belangrijkste reden om een switch te maken is de prijs, gevolgd door betrouwbaarheid en dienstverlening. Hieruit blijkt dat je ook aanzienlijk kan besparen.

Zelfde leverancier is niet automatisch de goedkoopste

In totaal heeft 93 % dezelfde leverancier voor gas en elektriciteit, terwijl dit niet de voordeligste formule is. Shoppen loont ook hier. Deels doet men dit niet uit onwetendheid omdat men niet weet dat je niet dezelfde leverancier voor de twee moet hebben. Gemiddeld kan je hier 138 euro besparen door voor beiden een prijsbewuste keuze te maken.

Stijging tarieven

Nog enkele cijfers: in juli betaalden gezinnen 4,28 % meer voor hun elektriciteit dan exact een jaar eerder. Voor aardgas bedroeg de stijging zelfs 7,74 %. Kanttekening hierbij is dat het nog ruim minder is dan de piek van eind 2008, respectievelijk -7 en 28,8 %.

Wallonië en Nederland duurder

Tot slot vergelijken we de factuurprijs met die van Nederland en Wallonië. Daaruit blijkt dat je in Vlaanderen het goedkoopst af bent voor energie. Met Nederland - dat notabene zelf gas wint - is er een verschil van 289 euro. De hogere fiscale druk verklaart grotendeels het verschil. Over de taalgrens betalen ze gemiddeld 225 euro meer dan in Vlaanderen. Het verschil zit hem hier hoofdzakelijk in het elektriciteitstarief.

Zoek de goedkoopste leverancier

Op de site van de VREG kan je via een handige tool zelf uitzoeken welke leverancier voor jou de meest voordelige is. Dat kan hier.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/vlaming-weet-nauwelijks-hoeveel-aardgas-en-elektriciteit-hij-verbruikt/