Wat kost een elektrische installatie?

De elektrische installatie is een vaste waarde in je bouwproject. Maar hoeveel budget moet je hiervoor voorzien? Wij vroegen meer informatie aan Roel Van den Eynde en Jo Michiels van zelfbouwfirma EasyKit.

Zelfbouwfirma?

"Bij een zelfbouwfirma koop je een volledige installatie van aarding tot zekeringkast. Wij begeleiden je dan om je elektrische installatie zelf te installeren. Zo spaar je de werkuren van een vakman uit", licht Van den Eynde toe. De prijzen zijn dus exclusief plaatsingskosten.

Tussen de 2.000 en 5.000 euro

Voor de elektrische installatie van een vrijstaande woning van 200 m² betaal je 2.000 euro. Exclusief btw. Een installatie geplaatst door een elektricien kost je makkelijk 5.000 euro.

  • doe-het-zelf zelfbouw elektriciteit
    Foto Easykit
  • schakelaar lichtknop schakelaars lichtschakelaars
    Foto BTicino

Prijsbepalers

Automatisering beïnvloedt de prijs het meest. "Wil je een installatie met een relais-systeem? Dan betaal je bij ons een meerprijs van 1.000 tot 1.500 euro. Voor een domotica-systeem mag je rekenen op een totaalprijs van 5.000 euro", vertelt Michiels. Die prijs hangt uiteraard af van hoe uitgebreid je je domoticasysteem wil. Meer weten over de precieze samenstelling van het prijskaartje?

Stopcontacten

Ook voor stopcontacten betaal je extra. "We stellen samen met de klant een voorstel op voor een bepaald aantal stopcontacten. Wil je er toch meer? Dan betaal je bij ons drie euro per extra stopcontact."

Een professional rekent anders. Hier betaal je voor het aantal stopcontacten. Reken op 30 euro per stuk, inclusief plaatsing.

Afwerking

Met de afwerking bedoelen we de afdekplaatjes van je stopcontacten en schakelaars. Deze maak je zelf zo duur je wilt. Voor een standaardmodel betaal je gemiddeld drie euro. Ben je meer voor design? Dan betaal je snel zeven per stuk. Voor de echte liefhebbers bestaan er ook afdekplaatjes uit beton, leder, bamboe… Reken dan op zo’n 25 euro per plaatje.

Standaardkosten

Bij een elektrische installatie zijn er enkele kosten waar je niet onderuit kan: de keuring door een erkend keuringsbureau kost ongeveer 140 euro. En de aansluiting op het elektriciteitsnet. Deze prijs is afhankelijk van je netbeheerder en van de spanning van je elektrische installatie.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media