livios logo

Drie brokken onmisbaar woonnieuws

Plannen om dit jaar een woning te kopen of te (ver)bouwen? Dan start jouw 2019 met een positieve noot: volgens De Standaard sluit je ook dit jaar een goedkope woonlening af. Ook werden er volgens l’Avenir vorig jaar minder inbraken vastgesteld. Wallonië en Brussel deden het wel beter dan Vlaanderen. Minder goed nieuws: De Tijd meldt dat we vorig jaar minder zonnepanelen plaatsten dan in 2017.

De rente op je woonlening blijft stabiel

Volgens experts blijft de rente op je toekomstige woonlening voorlopig stabiel.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Volgens kredietmanagers van de grootbanken blijft de rente op je toekomstige woonlening voorlopig stabiel. Goed nieuws dus als je dit jaar een woning koopt of (ver)bouwt. De trend van vorig jaar zet zich zo verder in 2019. Experts verwachten ten vroegste eind dit jaar een kleine stijging in je rentevoet. En zelfs dan blijft die aan de lage kant. Hierdoor is een variabele rente misschien wel interessant voor jou: bij een lening met een vijfjaarlijks herzienbare rente bedraagt die na vijf jaar maximaal het dubbele. Maar komt zo’n verdubbeling er ook van? Experts schatten de kans klein in.

Tip: sla op het juiste moment toe en sluit je woonlening af op Batibouw. Verschillende banken bieden er een tijdelijke renteverlaging als promotie aan.

De slimme meter doet je twijfelen

In 2018 plaatste de Vlaming voor het eerst sinds 2012 minder zonnepanelen dan het jaar voordien.

Foto Koramic
  

Twijfel jij om zonnepanelen te plaatsen? Dan ben je niet alleen: volgens cijfers van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) plaatste de Vlaming in 2018 voor het eerst sinds 2012 minder zonnepanelen dan het jaar voordien. ODE duidt de invoering van de digitale elektriciteitsmeter als boosdoener aan. Daarover ontstond vorig jaar in september en oktober onzekerheid: draait de meter nog terug of niet? In dezelfde periode daalde de verkoop van zonnepanelen. Slecht nieuws, want tegen 2030 moet Vlaanderen over 6.700 MW aan geïnstalleerde zonnepanelen beschikken. Dat is bijna 4.000 MW meer dan nu.

 Minder inbraken in 2018

Het voorbije jaar werden er minder inbraken vastgesteld. In het eerste trimester van 2018 vonden er 13.125 inbraken plaats. Volgens L’Avenir werden er in 2018 in totaal zo’n 52.500 inbraken geregistreerd en in 2017 zo’n 53.284. In 2016 waren er dat nog 56.534, zo blijkt uit cijfers die voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft opgevraagd.

In het eerste trimester van 2018 vonden er meer inbraken plaats in Vlaanderen (5.615) dan in Wallonië (5.554) of Brussel (1.996). In 2017 was dit nog omgekeerd en was Wallonië de koploper. De Vlaamse stad die in het eerste trimester van 2018 het vaakst getroffen werd was Antwerpen, gevolgd door Gent. In Wallonië telde Charleroi de meeste inbraken, gevolgd door Luik.

Je woning extra beveiligen? Met deze tips zet je inbrekers buitenspel.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/52467/drie-brokken-onmisbaar-woonnieuws/