livios logo

Compensatiepremie voor eigenaars zonnepanelen al 17.000 keer aangevraagd

Sinds 20 juli kunnen eigenaars van zonnepanelen een compensatiepremie aanvragen voor het wegvallen van de voordelen van de terugdraaiende teller. Op één week tijd hebben al 17.000 gezinnen een aanvraag ingediend via de website van Fluvius. Zo meldt Het Belang van Limburg. In totaal komen zo’n 70.000 zonnepaneeleigenaars in aanmerking voor deze premie.

Waarom compensatiepremie?

Bij de uitrol van de digitale meter werd beloofd dat wie voor eind 2020 zonnepanelen liet plaatsen nog 15 jaar lang kon genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Maar het Grondwettelijk Hof maakte begin dit jaar komaf met het systeem van de terugdraaiende teller. Hierdoor konden zonnepaneeleigenaars met een digitale meter vanaf 1 maart niet langer genieten van dit gunstige regime.

Ter compensatie werkte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een premie uit die zonnepaneeleigenaars een rendement van 5% op 15 jaar moet garanderen. Deze compensatiepremie bedraagt voor een gemiddeld gezin zo’n 1.308 euro, maar dat kan oplopen afhankelijk van het vermogen en het jaar van indienstname van de installatie.

digitale meter fluvius elektriciteit

Bij de uitrol van de digitale meter werd beloofd dat wie voor eind 2020 zonnepanelen liet plaatsen nog 15 jaar lang kon genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller.

Foto Fluvius
  

zonnepanelen huis woning

Zo’n 100.000 Vlaamse gezinnen hebben zonnepalen in combinatie met een digitale meter. 70.000 van deze gezinnen maken aanspraak op een compensatiepremie.

Foto Fluvius
  

17.000 aanvragen geregistreerd

Zo’n 100.000 Vlaamse gezinnen hebben zonnepalen in combinatie met een digitale meter. “70.000 van deze gezinnen maken aanspraak op een compensatiepremie”, vertelt Demir’s woordvoerder Andy Pieters aan het Belang van Limburg. Sinds 20 juli konden eigenaars van zonnepanelen deze premie aanvragen via de website van Fluvius. Op één week tijd hebben 17.000 gezinnen dat al gedaan. Dat is ongeveer één kwart van de mensen die in aanmerking komen.

Premie aanvragen?

Kom jij in aanmerking voor de compensatiepremie? Dan kan je de premie nog tot 19 januari 2022 aanvragen. “Wie gebruik wil maken van de premie moet wel afstand doen van geding tegen de Vlaamse overheid”, legt Pieters uit. En wanneer mag je de compensatie verwachten? “De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) nog voor het einde van het jaar voor alle premies die voor midden november werden aangevraagd.”

Extra premie voor zonnepaneeleigenaars met warmtepomp?

Zonnepaneeleigenaars met een warmtepomp voelden de afschaffing van de terugdraaiende teller nog het meest, aangezien zij in de zomer een teveel aan stroom hebben en in te winter een hoog elektriciteitsverbruik. In totaal gaat het om 31.500 zonnepaneeleigenaars van wie 13.300 een digitale meter hebben. Zij komen nog in aanmerking voor een extra premie. “Deze premie zal er pas na de zomer komen, omdat de regeling nog definitief moet goedgekeurd worden”, zegt Pieters. Voorlopig bedraagt de premie 1.163 euro.

Tip: Benieuwd of zonnepanelen nog rendabel zijn voor jou? Ontdek hier de terugverdientijd per gewest.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/63877/compensatiepremie-voor-eigenaars-zonnepanelen-al-17000-keer-aangevraagd/