livios logo

Aardleiding, aardlek en zekering

Om je eigen veiligheid en die van je woning te garanderen, zijn er op verschillende niveaus van de elektrische installatie veiligheidsmaatregelen ingebouwd, zoals de aardleiding, aardlekschakelaar en zekering.

Aardleiding

Die maatregelen vertalen zich al heel vroeg in het bouwproces. Onder de volledige buitenomtrek van je woning komt onder de fundering van de buitenmuur een aardingslus. De uiteinden van die lus worden aangesloten op een aansluitklem.

Deze aardleiding leidt foutstroom af naar de aarde zodat er geen gevaar is op stroomschokken bij het aanraken van defecte elektrische toestellen of stopcontacten. De aarding is via een geel-groene geleider verbonden met het schakelbord.

technieken zelfbouw zelf installeren elektriciteit

De aarding is via een geel-groene geleider verbonden met het schakelbord.

Foto Brainbox®
  

smarthome elektriciteit veiligheidsinrichting Stop & Go Connected

Een zekering onderbreekt de kring als de stroom een bepaalde waarde overschrijdt.

Foto Legrand Group Belgium
  

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar, ook bekend als verliesstroom- of differentieelschakelaar, maakt het stroomnet spanningsloos zodra er een lekstroom van een bepaalde grootte optreedt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een elektrisch toestel in aanraking komt met water. De schakelaar beschermt zo tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling.

Het is verplicht een aardlekschakelaar te plaatsen aan het begin van elke elektrische installatie, met voor de vochtige delen (badkamer, wasmachine, vaatwasser en droogkast) een tweede, gevoeligere aardlekschakelaar. In grote installaties zijn nog meer van deze schakelaars nodig.

Zekering

Elke kring is voorzien van een smeltveiligheid of zekering, of een modulaire vermogenschakelaar of automaat. Deze onderbreken de kring als de stroom een bepaalde waarde overschrijdt, zoals bij overbelasting of kortsluiting. Je hebt de keuze tussen één- of meerpolige automaten. In huishoudelijke omgeving zijn deze laatste verplicht.

De nominale waarde van de beveiliging moet overeenstemmen met de toegelaten stroomsterkte in de geleider. Zo mag een lichtkring, aangesloten op een geleider van 1,5 mm², beveiligd worden met een automatische schakelaar van maximum 16 A. Anders kan de draad oververhit geraken, wat dan weer brandgevaar inhoudt.

Voor verlichting gebruikt men meestal geleiders van 1,5 mm², voor gewone stopcontacten 2,5 mm² en voor kookplaten 4 mm² in een driefasige kring of 6 mm² in een monofasige kring.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/aardleiding-aardlek-en-zekering/