livios logo

Het elektriciteitsdossier en het AREI

Net als elke huiseigenaar moet je als bouwheer na afloop van de werken in het bezit zijn van een elektriciteitsdossier. In zo’n dossier zitten het keuringsverslag en de eendraads- en situatieschema’s van de installatie.

Schema's?

De verdeling van de stroomkringen is weergegeven in een eendraadsschema aan de hand van grafische symbolen. Veel van die symbolen staan ook op het situatieschema en het modelplan. Op basis van zo'n schema kan een controleur beoordelen of jouw installatie aan alle eisen voldoet. Is het elektriciteitsdossier volledig in orde, dan bezorg je het aan de keurder om een elektrische aansluiting te krijgen.

doe-het-zelf elektriciteit Easykit

Je elektrische installatie moet geplaatst zijn volgens de regels van de kunst.

Foto Easykit
  

Installatie digitale meter Fluvius elektriciteit

Zelf je elektriciteit gelegd, maar niet zeker van je stuk? Laat een elektricien alles checken vóór de keurder komt.

Foto Fluvius
  

AREI als scheidsrechter

Je elektriciteitsdossier kan alleen maar in orde zijn, als je installatie zelf volgens het boekje is. Voor elektriciteit heet dat boekje het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties AREI.
Het AREI bevat beschermingsmaatregelen en voorschriften, en bepaalt hoe je elektrische installatie moet opgebouwd zijn. Als je van plan bent om zelf je handen uit de mouwen te steken, is het AREI een onmisbare leidraad. Het is altijd aangeraden om je laten bij te staan door iemand met kennis van zaken.

Voorschriften

Enkele voorschriften kwamen al ter sprake bij stopcontacten en schakelaars, maar voor meer informatie kan je terecht bij je elektriciteitsmaatschappij of een erkende controle-instelling. Zo gelden er bijvoorbeeld voor de badkamer speciale voorschriften, die je zeker niet over het hoofd mag zien.

Is mijn installatie in orde?

Heb je twijfels of je volgens het boekje hebt gewerkt? Vraag dan aan een elektricien om op voorhand te kijken of alles in orde is. Zo loop je geen risico - of in elk geval minder - dat de installatie wordt afgekeurd.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/het-elektriciteitsdossier-en-het-arei/