livios logo

Je elektrische installatie toekomstproof maken? Dit is het kostenplaatje

Een klassiek elektrisch circuit heeft een spanning van 230 volt. Het loont echter de moeite om jouw schakelaars op een aparte kring van 12 of 24 volt te plaatsen. Dat kost enkele honderden euro’s meer, maar je maakt jouw woning wel klaar voor de toekomst. Ontdek de voordelen en het kostenplaatje.

Gedifferentieerd circuit

Meestal zitten de stopcontacten en de verlichting per ruimte op een apart circuit. Maar je kan ook een zogenaamd gedifferentieerd circuit bouwen. Hier zet je de stopcontacten en de verlichting op een apart circuit. Over het algemeen is de kabellengte heel wat langer, maar jouw installatie is wel flexibeler. Daarenboven kan je schakelaars op 12 of 24 volt plaatsen, een groot voordeel.

Tal van mogelijkheden

Door jouw schakelaars op 12 of 24 volt te plaatsen, is jouw elektrische installatie klaar voor de toekomst. Je kan er alle domotica aan toevoegen die je maar wil. Je kan tal van extra toestellen bijplaatsen in de ruimtes van je huis of op het verdeelbord. Denk aan een weerstation in de woonkamer of een schemerschakelaar op het verdeelbord voor de bediening van de buitenverlichting. Bovendien kan je de elektrische installatie ook uitbreiden met de bediening van andere functies zoals de rolluiken of zonweringen, of bedieningen op basis van de detectie van regen, wind of zon.

Daarnaast kan je een programmeerbare tracker aansluiten die je met je meeneemt en waarmee alle lichten worden gedoofd en de verwarming en de ventilatie worden verlaagd wanneer je je huis verlaat. Tot slot kan je met een dergelijke installatie ook een “alles uit”-functie programmeren of scenario’s definiëren waarbij meerdere functies gegroepeerd worden onder een enkele bediening.

schakelaar lichtknop Living Now Bticino woonkamer

Een klassieke schakelaar is ongeveer even groot als een impulsschakelaar, maar met dat laatste model kan je tot acht verschillende toestellen bedienen.

Foto BTicino
  

doe-het-zelf elektriciteit Easykit

Impulsschakelaars geven een signaal door naar een relais in het verdeelbord. Zo kan je de installatie later gemakkelijk aanpassen.

Foto Easykit
  

Voordelen

Wat is precies het nut van een installatie op 12 of 24 volt? We lijsten de belangrijkstevoordelen op:

  • Impulsschakelaars nemen minder plaats in dan gewone schakelaars. Je kan vier tot acht verlichtingsgroepen of apparaten bedienen via een plaatje dat even groot is als een klassieke schakelaar.
  • Als je niet alle draden van de kabel meteen gebruikt, kan je er achteraf gemakkelijk nieuwe bedieningen aan toevoegen. Hiervoor moet je geen muren openbreken, zoals bij een klassieke installatie.
  • Impulsschakelaars kan je op elk moment vervangen door een dimmer (lichtsterkteregelaar) of een timer (programmaregelaar) zonder dat je iets aan de bekabeling moet wijzigen.
  • Alle aansluitingen zijn gecentraliseerd in het verdeelbord. Vooral bij verbouwingen is dat erg interessant. Je kan de impulsschakelaar linken aan een andere lamp, zonder dat je moet gaan slijpen. Zo kan je met de impulsschakelaar van de zithoek niet langer de verlichting in de zithoek bedienen, maar die van de keuken (en omgekeerd).
  • Het aantal sleuven in de muren ligt tot een derde lager dan bij een klassieke installatie.
  • Impulsschakelaars stoten minder elektromagnetische golven uit dan klassieke schakelaars.

Een stap verder

Veel mensen zien ertegenop om een apart circuit voor de impulsschakelaars aan te leggen. Zo’n installatie vraagt extra bekabeling en is dus duurder. Toch is er sinds kort een oplossing voor dat probleem. Er bestaan vandaag impulsschakelaars die draadloos gestuurd worden via radiofrequentie. Een draadloze impulsschakelaar werkt op dezelfde manier als de bedrade versie. Het enige verschil is dat de schakelaar de informatie via radiogolven naar het relais in het verdeelbord stuurt. Deze radiogolven zijn niet schadelijk. Ze zijn zeer kort -een impuls duurt slechts iets meer dan een halve seconde- en weinig intens. De sterkte van de golven is honderd keer lager dan bij een klassieke schakelaar.

technieken zelfbouw zelf installeren elektriciteit verlichting

Met een installatie op 12 of 24 volt kan je veel gemakkelijker spelen met jouw verlichting. Het vraagt maar enkele aanpassingen in jouw verdeelbord om een schakelaar op een ander licht of groep lichten aan te sluiten.

Foto Brainbox®
  

schakelaar domotica verlichting Gonzales_IMG_9029

Er bestaan vandaag impulsschakelaars die draadloos gestuurd worden via radiofrequentie.

Foto Niko Home Control
  

Kostprijs

Een installatie op 12 of 24 volt is niet zoveel duurder dan een klassieke installatie. We berekenden de kostprijs voor het materiaal dat nodig is om een typewoning van 185 m2 met twee verdiepingen uit te rusten. De prijzen zijn zonder plaatsing, maar inclusief 21% btw. De woning heeft op de benedenverdieping een inkomhal met toilet, woonkamer, keuken, washok en garage. En op de verdieping drie slaapkamers, bureau en badkamer met toilet.

  1. Traditionele installatie (230 volt): 1.706,10 euro
  2. Installatie met bedrade bediening van verlichting (12 volt): 2.278,43 euro
  3. Installatie met draadloze en batterijloze bediening van verlichting: 3.016,53 euro

Goed om te weten: hoe duurder de materialen, hoe korter de plaatsingstijd. Hoewel de kabellengte bij optie 2 en 3 langer is, moet je minder sleuven slijpen. Bij een klassieke installatie is de schakelaar verbonden met de verlichting. Dat is bij een bediening op een laag voltage niet het geval. Hierdoor moet je bij optie 2 tot 33% procent minder sleuven slijpen en bij optie 3 zelfs tot 80%. De meerkosten van het materiaal worden dus deels gecompenseerd door de lagere kostprijs voor de manuren. Voor nauwelijks enkele honderden euro’s meer krijg je een installatie die je later gemakkelijk kan aanpassen.

Conclusie

Flexibiliteit is niet onbetaalbaar. Je moet er gewoon van bij het begin rekening mee houden.

Bron: Ik ga Bouwen

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/je-elektrische-installatie-toekomstproof-maken-dit-is-het-kostenplaatje/