livios logo

Overweeg je een thuisbatterij? Dit moet je eerst weten

Overweeg je de installatie van een thuisbatterij om de overtollige productie van je zonnepanelen in op te slaan? Specialist Dirk Coenen weet wanneer dit interessant is, hoe lang ze meegaat en hoe snel je de investering hebt terugverdiend.

Met een 300-tal huishoudens in Vlaanderen is het aantal mensen dat vandaag energie opslaat in een thuisbatterij behoorlijk bescheiden. “Dat is inderdaad nog niet veel, zeker als je weet dat hier ondertussen al een jaar een subsidie voor bestaat”, vindt Dirk Coenen, PV-specialist bij Viessmann. “Al merken we wel dat de markt zeker begint aan te trekken. Voor 2021 staan er heel wat orders op de planning.”

Van vrees voor stroomtekort…

Dirk ziet nog een andere verschuiving. “De eerste installaties verkochten we direct na de melding dat er stroomtekorten zouden kunnen ontstaan in de winter. Een paar tandartsen hebben toen een systeem besteld zodat hun stoel bij stroomuitval zou blijven werken. En mensen die tot de vaststelling kwamen dat bij een stroomuitval hun voordeur of poort niet meer open zou gaan. Daarnaast waren er ook verschillende mensen met een vijver vol kostbare vissen waar de zuurstofpomp steeds moet blijven draaien.”

… tot toekomstgericht denken

“Nu zien we duidelijk een verschuiving naar mensen die toekomstgericht denken en hun eigen verbruik willen verhogen. Ze willen anticiperen op het aankomende nieuwe stroomtarief met extra kosten voor piekverbruikers en tegelijkertijd genieten van een noodstroomfunctie.”

Dirk Coenen Viessmann

Of een thuisbatterij rendabel is? “Dat hangt echt van situatie tot situatie af”, legt PV-specialist Dirk Coenen uit.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

800*600 thuisbatterij Viessmann

De levensduur van een thuisbatterij zit tussen de 15 à 25 jaar. “De kwaliteit van de cellen is bepalend voor hoe lang je batterij zal meegaan."

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Alles anders in 2021

Of een thuisbatterij rendabel is? “Dat hangt echt van situatie tot situatie af”, legt Dirk uit. “Bij een standaard gezin van twee volwassenen en twee kinderen, dat verwarmt met een gascondensatieketel en beschikt over een bestaande zonnepaneelinstallatie, kan je niet spreken over een rendabel systeem. Omdat ze vijftien jaar lang kunnen genieten van een terugdraaiende meter. Maar in 2021 ziet dat er helemaal anders uit. Volgend jaar krijg je onder bepaalde voorwaarden tot 3.200 euro subsidie voor het batterijsysteem en daarbij eventueel nog 1.500 euro premie voor zonnepanelen. In dat scenario kan je een zonnepaneelinstallatie met een batterij sneller terugverdienen dan eentje zonder.”

Terugverdiend op 8 jaar

Dirk heeft voor ons berekend op hoeveel jaar je een thuisbatterij terugverdient. “Daarvoor heb ik me gebaseerd op de cijfers voor 2021, wanneer je geen prosumententarief meer betaalt:

  • 7.500 euro voor de zonnepanelen (6 kWp installatie zonnepanelen aan 1,25 euro/Wp geplaatst incl. 6% btw)
  • +
  • 9.000 euro voor een batterij-installatie van 10 kW
  • = 16. 500 euro in totaal
  • - 1.500 euro subsidie zonnepanelen
  • - 3.200 euro subsidie batterijsysteem 
  • = 11.800 euro eigen investering

De opbrengst van je installatie is ongeveer 1.500 euro (dit is jouw besparing op stroom). Daarmee komt de terugverdientijd op 8 jaar.

Kostenplaatje

Voor een thuisbatterij telt Dirk in het rekenvoorbeeld 9.000 euro. “De prijzen van batterijen zijn daarmee al gehalveerd ten opzichte van twee jaar geleden.” Dirk verwacht dat ze ook de komende jaren nog wel verder zullen zakken in prijs. “Maar op dit moment zijn ze stabiel. Dit komt doordat er meer vraag is naar batterijen dan dat er aanbod is.”

Opslagcapaciteit

De levensduur van een thuisbatterij zit tussen de 15 à 25 jaar. “De kwaliteit van de cellen is bepalend voor hoe lang je batterij zal meegaan”, verduidelijkt Dirk. “Een kwalitatieve batterij kan 8.000 cycli aan. Je hebt er ongeveer 360 nodig op jaarbasis, waarbij je aan 22 levensjaren komt. De meest verkochte batterij bij ons bestaat uit 10 kWh. Afhankelijk van welke omvormer hierop staat, kan je bijvoorbeeld 24 uur een vermogen van 416 Watt leveren. Maar je kan ze ook op twee uur tijd aan 5.000 Watt leeg hebben getrokken. Daarom is een slimme sturing zeker aan te raden.”

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/overweeg-je-een-thuisbatterij-dit-moet-je-eerst-weten/