livios logo

Schakelaars

Naast de stopcontacten hebben ook schakelaars een belangrijk aandeel in het elektrisch comfort van je woning.

Schakelaars op 1,10 m

De hoogte van schakelaars bepaalt het gebruikscomfort. De standaardhoogte van een schakelaar is 1,10 m. Als je wil vermijden dat je ooit de hoogte moet aanpassen, bijvoorbeeld voor een rolstoelgebruiker, plaats de schakelaars dan zeker niet te hoog of op moeilijk bereikbare plaatsen.

Automatische schakelaars

Naast de standaard drukknoppen om je verlichting mee te bedienen, zijn er ook automatische schakelaars. Infraroodschakelaars zorgen ervoor dat de verlichting brandt als er iemand langskomt. Schemerschakelaars activeren de verlichting bij een zekere graad van duisternis. Met tijdschakelaars kan je dan weer bepaalde tijdstippen voorprogrammeren.

schakelaar lichtknop Living Now BTicino

Foto BTicino
  

schakelaar lichtknop Living Now Bticino woonkamer

Foto BTicino
  

Controlelampje

Voor zolders of andere (leef)ruimtes waar je het licht buiten de kamer bedient, kies je het best voor een schakelaar met een controlelampje dat aanduidt of de lamp brandt. Al deze schakelaars kan je net als een dimmer in de plaats van een gewone schakelaar plaatsen zonder dat daar extra werk bij komt kijken.

Impulsschakelaars of teleruptoren

Traditionele lichtschakelaars worden steeds vaker vervangen door impulsschakelaars of teleruptoren. Deze teleruptoren hebben als voordeel dat het makkelijk is om verschillende bedieningspunten voor eenzelfde lichtbron te maken. Een grote afstand tussen de schakelaar en de lamp is geen probleem. Dankzij impulsschakelaars spaar je ook veel buizen en leidingen uit én hou je je opties open voor een verdere automatisering van je woning. 

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/schakelaars/