livios logo

Thuisnetwerk: bekabeld of draadloos?

Een thuisnetwerk omvat de volledige voorbekabeling voor het aansluiten van computers en multimedia-apparaten zoals tv, dvd-speler, audiosysteem, …

1. Goede planning essentieel

De bekabeling van een thuisnetwerk wordt al vroeg in het bouwproces gelegd. De universele kabels worden samen met de elektriciteit in de vloer en in de muur gelegd. Een goede planning is daarom essentieel om achteraf kap- en breekwerk uit te sluiten. Waar komen de tv en de telefoon(s)? In welke kamers wil je toegang tot het internet? Welke gevolgen heeft het als je de printer in kamer X en niet in kamer Y zet? Spaar je bekabeling uit als je de modem en tv in elkaars buurt houdt? Teken vooraf een goed plan uit en hou enkele toekomstscenario’s in je achterhoofd. Wat als bijvoorbeeld het bureau verandert in een kinderslaapkamer?

2. Bekabeld thuisnetwerk

Waar je niet gebonden bent aan beperkingen om de kabels te leggen, wat bij nieuwbouw het geval is, vindt de universele bekabeling steeds meer ingang. Hiermee kan je op één universele wandstekker verschillende types van multimediatoestellen aansluiten.

Traditionele bekabeling

Tot voor enkele jaren werden in een woning meestal twee soorten bekabeling gelegd: de VVT-kabel voor telefoonwandstekkers en de coaxkabel voor televisiedistributie. Ook het aantal kabels en wandstekkers was beperkt: één aansluiting voor de telefoon en één voor de televisie.

doe-het-zelf zelfbouw Elektriciteit slijpen

De universele kabels worden samen met de elektriciteit in de vloer en in de muur gelegd.

Foto Easykit
  

smartphone laptop tablet

Vandaag beschikken steeds meer gezinnen over meerdere computers, televisies, telefoons en andere multimediatoestellen.


  

Tegenwoordig complexer

Vandaag beschikken steeds meer gezinnen over meerdere computers, televisies, telefoons en andere multimediatoestellen. Samen met de computer en het internet deed de netwerkkabel zijn intrede. Daardoor werd de bekabeling complexer.

Kies je vandaag voor een netwerk met klassieke bekabeling, dan worden er meestal naar elke kamer een coaxkabel (kabeldistributie) getrokken en één of twee UTP-kabels (netwerkkabel). Op die laatste worden telefoons, computers en alle andere toestellen die mogelijk een datanetwerkverbinding vragen (printers, scanners, digiboxen) aangesloten. Al deze kabels komen samen op een centrale plaats waar meestal ook de aansluiting voor kabeltelevisie, telefoon en internet binnenkomt. Ook de decoders zijn vaste waarden geworden in het thuisnetwerk. Dankzij deze ‘vertalers’ is de televisie binnengetreden in het digitale tijdperk.

Universele bekabeling

Verscheidene bedrijven ontwikkelen en commercialiseren universele thuisnetwerksystemen voor privégebruik, die telefoon-, data-, audio- en televisiesignalen integreren. Deze netwerken werken met één type wandstekker waarop je verschillende multimediatoestellen kan aansluiten: telefoon, tv, computer. Al de bekabeling komt samen in de patchkast waar je de functies van de binnenkomende kabels kan bepalen.

Met een netwerk en telecommunicatiekabel, ook wel patchkabel genoemd, verbind je de module van de televisie, telefoon of computer in de patchkast met de overeenkomstige stekker in de kamer. De telefoon en tv wisselen van contact? Geen probleem. Om de functie van de stekker te wijzigen, verbind je gewoon het overeenkomstige contact met een andere module.

Patchkast

Via de patchkast staan alle apparaten met elkaar in verbinding. Zo kan je in de slaapkamer naar een film kijken die op je digicorder in de salon is opgenomen, of in de keuken en badkamer tegelijkertijd twee verschillende radiostations beluisteren. Alle aangesloten computers en laptops kunnen bestanden uitwisselen, dezelfde printer gebruiken en tegelijk op internet surfen. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt.

technieken zelfbouw zelf installeren elektriciteit domotica

Wifi is een standaard om computers draadloos met elkaar en met het internet te verbinden.

Foto Brainbox®
  

voordeur openen toegang Bluetooth smartphone domotica

Bluetooth brengt net als wifi met radiogolven een draadloze verbinding tot stand tussen verschillende apparaten.

Foto Schüco Belgium NV
  

3. Draadloos thuisnetwerk

In bestaande woningen wordt dikwijls gekozen voor draadloze oplossingen om breekwerk te vermijden of omdat je zo gemakkelijk je systeem kan uitbreiden. Om draadloze computernetwerken op te zetten, is wifi het meest ingeburgerd.

Wifi

Wifi is een standaard om computers draadloos met elkaar en met het internet te verbinden. Een draadloze router vormt het hart van het netwerk: hij is de verkeersregelaar tussen het internet en de computers in de woning. De router wordt ingeplugd waar het internet de woning binnenkomt en communiceert via radiogolven met de andere apparaten.

De computers zelf moeten uitgerust zijn met een draadloze adapter om de signalen van de router te begrijpen. Het voordeel is meer bewegingsvrijheid: je kan je met de laptop gezellig in de zetel nestelen, of als het mooi weer is, kan je naar buiten. Het bereik van een standaard wifi-netwerk bedraagt zo’n 100 meter, maar met antennes en signaalversterkers kan je dat uitbreiden. De routers zijn uitgerust met een firewall en bieden de mogelijkheid om je thuisnetwerk af te schermen met een paswoord. Al heeft een bekabeld netwerk natuurlijk altijd een streepje voor qua veiligheid.

Bluetooth en draadloze USB

Bluetooth brengt net als wifi met radiogolven een draadloze verbinding tot stand tussen verschillende apparaten. Voorwaarde is dat deze apparaten (computer, gsm, printer…) uitgerust zijn met een Bluetoothchip. In tegenstelling tot wifi is Bluetooth niet de aangewezen manier om complexere netwerken op te zetten, maar moet je het eerder zien als een manier om data over te brengen tussen twee apparaten. Ook de snelheid en het bereik liggen lager. Een ander, minder bekend alternatief, is draadloze USB. Hierbij kunnen we dezelfde opmerkingen formuleren als bij Bluetooth, maar de snelheid ligt wel hoger.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/thuisnetwerk-bekabeld-of-draadloos/