livios logo

Welke generator moet ik kopen?

Vraag

Onze garage en kelder zijn onder het straatniveau. Onze inrit is 7x9 m. Ik heb een opvangput van 3.500 l voor de garage. Als het heel fel regent komt veel water van de inrit en soms water van de straat langs onze inrit naar de put gelopen. In deze put staan 2 dompelpompen, 1 van 19.000 l/h (1.200 W) pompt en een die 6.500 l/h (600 w) pompt. Vorige zomer is onze garage en kelder 1 maal ondergelopen (12 cm) tijdens een hevig stortbui. De elektriciteit was tijdens het onweer uitgevallen in heel de straat. Gevolg de pompen konden niet werken omdat ze geen stroom hadden. Om dit in de toekomst te voorkomen ben ik op zoek naar een stroomgenerator (diesel) die ik kan inschakelen als de stroom uitvalt. Ik wil ook dat deze generator het hele huis van stroom kan voorzien. Ik heb gehoord dat voor pc en tv je een speciale (digitale) nodig zou hebben. Onze aansluiting is 230/400 V, 3 fasen, 20 A. Een driefasegenerator is niet echt nodig. Welk type generator is goed voor zoiets en hoeveel zoiets of vraag ik het onmogelijke?
Hoeveel kVA moet die zijn en neem ik best een éénfasige of driefasige? En waar moet ik speciaal op letten bij de aansluiting op het net?

Antwoord

"Indien uw generator het ganse huis moet voeden, moet die al aangesloten worden in het begin van uw installatie, en (indien de woning een 3-fasige aansluiting heeft) heb je wel een driefasegenerator nodig", zegt Xavier Malherbe van OCB. "Indien deze enkel moet dienen om de pompen te laten draaien in geval van stroomuitval, is het voldoende om het vermogen van de generator aan te passen aan het gevraagde vermogen van de pompen (2kW).

Er dient zeker op gelet dat de stroomgroep wordt aangesloten via een driestandenschakelaar. Je dient ten allen tijde te verhinderen dat de stroomgroep parallel op het net kan aangesloten worden."

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/vraag/15690/welke-generator-moet-ik-kopen/