livios logo

Hoe differentieel schakelaar plaatsen?

Vraag

Is het toegelaten om 1 enkele differentieelschakelaar van 40A/30mA na de hoofdschakelaar te plaatsen zonder bijkomende differentieelschakelaars voor aparte kringen?

Antwoord

Bij een huishoudelijke installatie (of deel van een installatie) die dateert van na 30/9/81 is sowieso tenminste één bijkomende differentieelschakelaar (verliesstroomschakelaar) noodzakelijk.

Het AREI legt op dat aan het begin van de installatie een hoofdifferentieelschakelaar met een aanspreekstroom van maximum 300mA geplaatst moet zijn. Daarnaast wordt voor “vochtige” kringen (badkamer, wasmachine, droogkast,..) een bijkomende differentieelschakelaar opgelegd met een aanspreekstroom van maximum 30mA.

Het is dus toegestaan om hoofdifferentieelschakelaar van 30mA te plaatsen maar dit neemt niet weg dat er dan nog steeds een bijkomend exemplaar van maximum 30mA geplaatst dient te worden.

Beantwoord door: Bart Stroobants, OCB
Meer beantwoorde vragen over Elektriciteitsinstallatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/vraag/35393/hoe-differentieel-schakelaar-plaatsen/