livios logo

Hoe XVB-kabels in gegalvaniseerde kabelgoten plaatsen?

Vraag

Hoe breng ik een XVB-kabel van een gegalvaniseerde kabelgoot in de kelder reglementair naar boven? De kabelgoot hangt op 18 cm onder het plafond. Er zijn gaten in het plafond die rechtstreeks naar de juiste locatie van de stopcontacten/netwerkpoorten/etc. gaan op het gelijkvloers. Op sommige plaatsen hangt de kabelgoot recht onder deze gaten, op andere plaatsen een halve meter ernaast. Het gaat om een huis in België.

Antwoord

De plaatsing in een kabelgoot, opbouw op een muur en/of plafond (al dan niet in buis) en doorgevoerd door een plafond (al dan niet in buis) zijn allen toegelaten plaatsingswijzen van een XVB-kabel.

Op de plaatsen waar de doorvoeren zich recht boven de kabelgoot bevinden kan de kabel met een zachte buigstraal naar boven geplooid worden richting de doorvoeropening boven het plafond. Voor de korte afstand van 18cm en wanneer de kabel niet blootgesteld wordt aan mechanische krachten, moet er geen extra ondersteuning of fixatie voorzien worden.

Op de plaatsen waar de doorvoeren zich op 0,5m van de  kabelgoot bevinden kan de kabel op dezelfde manier tot tegen het plafond boven de kabelgoot gebracht worden om dan nog 0,5m op het plafond bevestigd te worden tot aan de doorvoer in het plafond. Voor de bevestiging van de kabel worden daarvoor bedoelde bevestigingsmiddelen gebruikt zoals beugels, klemmen of buissystemen.

Indien men niet vertrouwd is met het aanleggen van elektrische installaties, maar toch zeker wil zijn van een veilige en correcte installatie, raden wij aan om beroep te doen op een vakman met kennis van zaken.

Beantwoord door: Bart Stroobants, OCB
Meer beantwoorde vragen over Elektriciteitsinstallatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/vraag/35415/hoe-xvb-kabels-in-gegalvaniseerde-kabelgoten-plaatsen/