livios logo

Mag ik metalen lasdoos vervangen door VOB-draden?

Vraag

Mijn huis is van 1957. Mag ik de stoffen bedrading in een metalen buis/lasdoos vervangen door losse VOB-draden? Ik heb al verschillende dingen gehoord en gelezen maar die info is telkens al minstens 10 jaar oud. Waar kan ik dit terugvinden in het AREI? Het gaat niet om de badkamer en keuken, daar ligt al XVB.

Antwoord

De oude bedrading in metalen buizen met metalen dozen mag vervangen worden door nieuwe VOB bedrading.

De toegelaten plaatsingswijze “VOB in buis” wordt aangehaald in een MB van 10-03-1981 en artikel 200 van het AREI stelt dat buizen mogen bestaan uit thermoplastisch materiaal of staal. De aanwezigheid van de metalen dozen in het bestaande buizensysteem kan toegelaten worden volgens de afwijkende beschikkingen van art. 278 voor bestaande gedeelten van oude huishoudelijke elektrische installaties van voor 01/10/1981. 

Weet wel dat het, vanwege de metalen verbindingsdozen in het systeem, moeilijk kan zijn om de nieuwe draad in de bestaande buizen te trekken. Men moet hierbij ook opletten voor eventuele beschadiging van de nieuwe geleiders bij het trekken in de buizen langsheen de dozen. Indien nodig zullen de metalen dozen vrijgemaakt en geopend moeten worden. 

Beantwoord door: Bart Stroobants, OCB
Meer beantwoorde vragen over Elektriciteitsinstallatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/vraag/35430/mag-ik-metalen-lasdoos-vervangen-door-vob-draden/