livios logo

Hoe elektriciteit intalleren in badkamer?

Vraag

Mag verlichting boven lavabo en plafond lager dan 2m40 op 220V (binnen volume 2)? Mag stopcontact boven lavabo zonder scheidingstransfo?

Antwoord

Boven de 2.25m van de bad- of douchebodem is er in principe geen sprake meer van een badkamervolume. Hier mag dan gebruik gemaakt worden van verlichting op 230V. Kanttekening hierbij: materiaal dient ten allen tijde aangepast te zijn aan de uitwendige invloedsfactoren. Gezien mogelijke waterspatten dienen de armaturen dan ten minste beschermingsgraad IPX4 te hebben.

Minder dan 2,25m boven de bad-of douchebodem (volume 1) is verlichting op 230V verboden. Hier is enkel verlichting op 12V toegestaan. De transfo dient dan buiten de badkamervolumes opgesteld te zijn. Ook in dit geval dient de beschermingsgraad van de armaturen minstens IPX4 te zijn.

Verlichting en stopcontacten boven de lavabo zijn toegestaan. Indien verder dan 60cm verwijderd van bas-of doucherand zijn er geen speciale voorschriften behalve dat de verlichting wel ten minste IPX1 dient te zijn. Indien dichter dan 60cm van bad-of doucherand dient het verlichtingsarmatuur van een daartoe bestemd badkamermeubel (met eventueel ingebouwde schakelaar) zich wel op tenminste 1,6m hoogte te bevinden. Een stopcontact in dit volume 2 dient beschermd te zijn met een verliesstroomschakelaar van max 10mA of beschermd door een beschermingstransfo van max 100W (in praktijk wordt eerder de optie van de 10mA-verliesstroomschakelaar gekozen).

Beantwoord door: Bart Stroobants, OCB
Meer beantwoorde vragen over Elektriciteitsinstallatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/vraag/35500/hoe-elektriciteit-intalleren-in-badkamer/