livios logo

Wat is de aarding en hoe werkt het?

De aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet via jou naar de aarde gaat. Een bescherming tegen elektrocutie, en dus een potentiële levensredder. Bovendien is een aarding verplicht in België en staat dit in de voorschriften van het algemeen reglement op de elektrische installaties (het AREI).

Een aarding voorzien, gebeurt anders in een nieuwbouw dan bij een bestaande woning die niet over de juiste voorzieningen beschikt. En ook je equipotentiaalverbindingen spelen een cruciale rol in het verhaal. Want elk metaal geleidt. 

Nieuwbouw: aardingslus

Elke nieuwbouw krijgt een aardingslus. Tenminste als de onderkant van de fundering minstens op 60 cm onder de grond ligt. De geleider komt dan op de bodem van de fundering in een sleuf te liggen, overdekt met aarde, zodat die niet in contact kan komen met het beton van de fundering. Eens boven de grond komen beide uiteindes van de lus weer samen aan in de aardingsonderbreker.

doe-het-zelf elektriciteit Easykit

Aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet via jou naar de aarde gaat.

Foto Easykit
  

technieken zelfbouw zelf installeren elektriciteit

Alle metalen delen in huis krijgen een eigen beveiliging tegen gevaarlijke spanning. Dat gebeurt via de equipotentiaalverbindingen.

Foto Brainbox®
  

Bestaande gebouwen: aardingspen

Is je bestaande woning niet of amper voorzien van aardingen? Dan ga je een of meerdere verbonden aardingspennen in de grond moeten kloppen. Deze komen ook op minstens 60 cm in de grond en zijn op hun beurt verbonden met de aardingsonderbreker via de aardgeleider.

Equipotentiaalverbindingen: extra veiligheid binnenshuis

Metaal is een sterke geleider van elektriciteit. Daarom krijgen ook alle metalen delen in huis een eigen beveiliging tegen gevaarlijke spanning. Dat gebeurt via de equipotentiaalverbindingen. Deze geleiders verbind je ononderbroken met alle metalen delen die gelijktijdig elektriciteit geleiden bij aanraking.

Dit zijn met name de hoofdleidingen van gas, water, centrale verwarming en klimaatregeling, maar ook de aanraakbare en vaste metalen van het gebouw (bv. een badkuip), én de metalen delen van eender welke leiding. Belangrijk: ook bij kunstleidingen zijn equipotentiaalverbindingen nodig. 

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/wat-is-de-aarding-en-hoe-werkt-het/