livios logo

Wat kost een elektrische keuring?

Een nieuwe elektrische installatie geplaatst? Of ben je van plan je woning te verkopen? Dan moet je je installatie verplicht laten keuren. Welk prijskaartje hangt daaraan vast?

Zo'n keuring moet gebeuren door een zogenaamd 'erkend controleorganisme'. Een volledig overzicht vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Gemiddelde woning of grote villa?

Eén van de bedrijven op die lijst is OCB. "De prijs voor het keuren van een huishoudelijke installatie ligt bij ons tussen de 127 en 183 euro. Inclusief btw en verplaatsingskosten", vertelt Xavier Malherbe van OCB. "Een standaardwoning met zo'n dertig kringen zit aan de onderkant van de prijsvork. Een villa met verschillende elektrische borden zit tegen de maximumprijs." Hoe uitgebreider de installatie, hoe duurder. Want hoe meer werk voor je controleur.


  

"Een verschil tussen nieuwbouw en renovatie? Neen. Omdat het bij verbouwingen meestal gaat om volledig vernieuwde installaties. De prijzen zullen dus niet veel schelen."

150 euro

Die prijssetting komt overeen met die van zelfbouwfirma Easykit. Volgens hen mag je uitgaan van zo'n 140 euro. De overheidswebsite WonenVlaanderen schat de kosten wat lager in: gemiddeld 125 euro. Samengevat: als je 150 euro inrekent, kom je niet voor verrassingen te staan.

Opgelet: dit zijn kosten die enkel en alleen te maken hebben met de keuring. De schema's die je bijvoorbeeld moet voorleggen, zijn voer voor je elektricien. En die werkuren behoren dan ook tot zijn factuur.

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/elektriciteitsinstallatie/wat-kost-een-elektrische-keuring/