livios logo

Nieuwe energielabels op komst

energielabel


© Milieu Advieswinkel  

Weet jij hoe energiezuinig je huishoudtoestellen zijn? Dat lees je af op een label dat gaat van A+++ tot G. Binnenkort mag je deze plussen vergeten, want nieuwe labels zijn in de maak. Die zullen de energiezuinigheid kenmerken van A tot G, lezen we in Knack

Meer duidelijkheid

Huishoudelijke toestellen worden almaar energiezuiniger. De nieuwe indicatie voor energiezuinigheid moet dan ook duidelijker zijn voor de consument. Want vandaag begrijpen veel mensen bijvoorbeeld niet dat het verschil tussen de A en A+ even groot is als het verschil tussen A en B. Omdat de plussen verwarrend zijn, wordt nu bijvoorbeeld een A+++ een C, en een gewone A wordt een G. De schaal wordt dus verlegd.

Nog niet helemaal duidelijk? Een heldere uitleg is zeker nodig. Daarom komt er ook een online databank met alle relevante informatie over het verbruik van energie en water van toestellen.

Lagere energiefactuur

Onze energiefactuur zou er ook wel mee varen. Volgens de Commissie zouden de consumenten tegen 2030 zo’n 10 à 30 miljard euro kunnen besparen. “Daarnaast is het ook een inspiratie voor producenten, die op deze manier terug meer efficiënte producten zullen aanbieden”, zegt Europarlementslid Lieve Wierinck van Open Vld.

Dubbele labels

Bart Staes van Groen is tevreden met het akkoord, maar is niet blij met de wachttijd. De labels van witgoed en televisietoestellen vind je vanaf 2020 in de winkel, die van stofzuigers en droogkasten eind 2024 en verwarmingstoestellen en boilers moeten wachten tot 2030, volgens Staes.

“Er zullen een hele tijd twee labels naast elkaar bestaan, en dat zal enkel tot verwarring leiden. We hopen dat de Europese Commissie zo snel mogelijk in actie schiet. Hoe sneller het in voege is, hoe sneller de consumenten er de voordelen van ondervinden. Er is geen enkele reden om dit uit te stellen tot 2030,” reageert Staes. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/lichtplan/45303/nieuwe-energielabels-op-komst/