livios logo

De 4 E’s voor een geslaagd lichtplan

Foto Delta Light® nv
  

Een lichtplan betekent steevast een meerwaarde voor de lichthuishouding in een woning. Delta Light, producent van architecturale verlichting, legt aan de hand van 4 E’s uit waarmee je zeker rekening moet houden bij het opstellen van een goed lichtplan.

Studies tonen aan dat bouwers vaak pas in de laatste fase van hun bouwproject aan de verlichting denken. Terwijl je een onmisbaar gegeven zoals licht beter al vanaf het begin in je plan kan opnemen. Delta Light wijst erop dat je dan vooral niet mag voorbijgaan aan de 4 E’s: esthetiek, economie, ergonomie en ecologie.

Esthetiek

Foto Delta Light® nv
  

Voor een mooie uitlichting moet je rekening houden met een ritmische positionering van de verschillende armaturen, het lichteffect, de kleurweergave en de kleurtemperatuur. Deze factoren hebben allemaal een invloed in hoe je licht ervaart en worden in een lichtplan in kaart gebracht. De wisselwerking tussen wand-, plafond- en vloerarmaturen garandeert daarbij steeds de juist lichtsfeer of functionaliteit: algemeen, accentuerend (of oriënterend) of sfeerscheppend.

Economie

Foto Delta Light® nv
  

Verlichting is ook een zaak van je portemonnee. Een efficiënte, weloverwogen keuze en plaatsing van de verlichting kan het kostenplaatje positief beïnvloeden. Aandacht voor zuinige lichtbronnen zoals leds en fluorescentielampen bespaart heel wat in verbruik. Ook dimmers worden nog veel te vaak vergeten. Een minimum aan lichtregelsystemen en dimbare toestellen horen thuis in een lichtplan, zoals thermostaten bij de verwarming.

Ergonomie

Foto Delta Light® nv
  

Het oog wil comfort: verlichting mag niet verblinden, een storende schaduw werpen of te sterke contrasten veroorzaken. Verlichtingsarmaturen mogen evenmin in de weg hangen en moeten veilig zijn opgesteld. Een ander aspect is de installatie. Is een kapotte lamp gemakkelijk te vervangen? Bij hoge, moeilijk bereikbare plafonds kan het bijvoorbeeld interessant zijn om fluorescentielampen te gebruiken. Gezien de lange levensduur moeten die immers zelden vervangen worden.

Ecologie

Een lichtplan houdt rekening met de lichtbron. In ruimtes waar het licht lang blijft branden, is het aan te raden om energiezuinige lampen te gebruiken zoals de led en de fluorescentielamp. Die laatste categorie lampen, waartoe ook de spaarlamp behoort, is veel zuiniger dan halogeenlampen.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/lichtplan/de-4-es-voor-een-geslaagd-lichtplan/