livios logo

Van oude stadswoning naar 2 passiefflats

Waar vroeger een oude woning stond, valt nu het daglicht royaal binnen in twee ingenieus verweven duplexappartementen. En dat op een smal strookje bouwgrond in Ekeren. Benieuwd hoe architect Jan Stranger dat voor elkaar kreeg?

Soms kan je een verkommerde woning beter slopen en heropbouwen dan ze te renoveren. Dat is precies wat architect Jan Stranger deed in Ekeren. “Op uitdrukkelijke vraag van de bouwheer ontwierpen we twee duplexappartementen volgens de passiefstandaard. En dat was behoorlijk puzzelen als je weet dat de totale oppervlakte slechts 207 m2 is.”

Foto architectenbureau Jan Stranger
  

Oppervlakte optimaal benut

Om twee ruime en zonnige duplexen te creëren op die beperkte oppervlakte bedacht Stranger enkele slimme ingrepen. “Door te kiezen voor een mansardedak, het gebruik van maatwerk en het gebouw volledig te onderkelderen, konden we de beschikbare ruimte optimaal benutten. En zijn de appartementen op een creatieve manier met elkaar verweven."

Gemeenschappelijke inkomhal

Beide appartementen zijn toegankelijk vanuit een gemeenschappelijke inkomhal op het gelijkvloers. Het onderste appartement heeft een slaapkamer, met aansluitende badkamer vooraan, aan de straatkant. Achteraan op het gelijkvloers, grenzend aan de tuin, bevindt zich de leefruimte. Van daaruit is er met een private trap toegang tot de eerste verdieping met een tweede slaapkamer en aansluitende badkamer.

Foto architectenbureau Jan Stranger
  

Foto architectenbureau Jan Stranger
  

Foto architectenbureau Jan Stranger
  

Licht en ruim

Vanuit de inkomhal bereik je met een private trap het tweede duplexappartement. Op de eerste verdieping ligt vooraan de leefruimte, met een groot raam in de voorgevel. Een erker maximaliseert de oppervlakte van de leefruimte. Op de tweede verdieping heb je een ruime slaapkamer en badkamer. Deze verdieping heeft een bijzonder licht en ruim gevoel door het mansardedak en grote ramen in de voor- en achtergevel. Achteraan, op het plat dak, heeft dit appartement nog een terras.

Foto architectenbureau Jan Stranger
  

Bergruimte

“In de kelder hebben we enkele gemeenschappelijke functies voorzien”, legt Jan uit. “Zoals een fietsenberging en de elektriciteitsmeters. Daarnaast is er ook voor elk appartement een berging. Van voor tot achter loopt een gang zodat de bewoners van het onderste appartement niet met vuilbakken door de woning moeten en de tuin steeds bereikbaar is.”

Minimaal energieverbruik, maximaal comfort

Dit massief-passiefgebouw heeft volgens Jan Stranger vele voordelen. “De belangrijkste zijn de thermische inertie en de goede akoestische eigenschappen. Met een E-peil van 25 scoren we ook goed op het vlak van energieprestaties. We hebben dan ook doorgedreven geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. De technieken hielden we zo beperkt en goedkoop mogelijk. Elk appartement heeft een compacttoestel gekregen. De sanitaire ruimtes worden bijkomend verwarmd met een infrarood stralingspaneel. Er zit in deze appartementen dus geen gasaansluiting en traditioneel verwarmingssysteem.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/51851/van-oude-stadswoning-naar-2-passiefflats/