Digitale meter pas verplicht in 2025, thuisbatterijpremie verlaagt

Heb jij zonnepanelen, maar nog geen digitale meter? Dan kan je ook met de afschaffing van het systeem van de terugdraaiende teller voorlopig op beide oren slapen. Je bent namelijk pas vanaf 2025 verplicht om je huidige elektriciteitsmeter te laten vervangen. Bovendien krijgen zonnepaneleneigenaars niet langer automatisch als eersten zo’n nieuw exemplaar.

Om het verlies van het terugdraaiendetellersysteem voor zonnepaneleneigenaars te beperken, werkte minister Demir eerder al een compensatieregeling uit. Die houdt in dat je een premiebedrag ontvangt dat overeenkomt met een rendement van 5% van een gemiddelde installatie. Het concrete premiebedrag is afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen en hoeveel ze je in het verleden al hebben opgeleverd. De voorwaarde is dat je je zonnepanelen voor 1 januari 2021 voor het eerst in gebruik nam. Verder sta je als prosument niet langer als eerste op de lijst om een digitale meter te krijgen en kan je de installatie ervan tot 2025 ook ongestraft weigeren.

Gulden middenweg

Met die nieuwe regeling wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir naar eigen zeggen het evenwicht bewaren tussen gedupeerde eigenaars en mensen die nog niet over zonnepanelen beschikken. “Na de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de regeling van de terugdraaiende teller af te schaffen, heeft de Vlaamse regering voor de gulden middenweg gekozen”, zegt Demir. “Enerzijds kunnen zonnepaneleneigenaars zo rekenen op een redelijk rendement van 5% voor hun investering, berekend op de opbrengst van een gemiddelde installatie. Anderzijds maken we niet de fout om miljarden euro’s te subsidiëren waarvoor mensen zonder zonnepanelen moeten opdraaien.”

Installatie op pauze, prioriteit valt weg

Eerder zette Demir de installatie van nieuwe digitale meters al op pauze. De 470.000 gezinnen met zonnepanelen die momenteel nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, kunnen die sowieso nog houden tot de compensatiepremie volledig is vastgelegd. Ze zijn ook niet langer automatisch eerder aan de beurt dan gezinnen zonder. Heb je je zonnepanelen minder dan vijftien jaar en ben je voor 1 januari 2025 aan de beurt? Dan kan je tot die datum de digitale meter nog weigeren. Je kan de compensatiepremie aanvragen tot en met 31 december 2025. Daarna komt Fluvius ten laatste in juli 2029 je digitale meter installeren.

Maximumbedrag thuisbatterijpremie verlaagt

Wil je ook zonder terugdraaiende teller het maximale uit je zonnepanelen halen? Dat doe je eerst en vooral door zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie ook zelf te verbruiken. Een thuisbatterij kan je daar een handje bij helpen. Voor de installatie van zo’n thuisbatterij kan je ook op een premie rekenen, al verandert die op voorstel van Zuhal Demir. Vanaf 1 april 2021 bedraagt de premie nog maximum 2.550 euro in plaats van 3.200 euro. Concreet ontvang je 300 euro per kWh voor de eerste 6 kWh vermogen van je batterij en daarbovenop nog 250 euro per kWh van 6 tot 9 kWh. De premie kan ook nooit meer bedragen dan 40% van je totale investering. Bovendien daalt het premiebedrag ieder jaar en loopt de subsidie samen met die voor zonnepanelen af op 31 december 2024.

Om de thuisbatterijpremie aan te vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je beschikt verplicht over een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van maximum 10 kWh én een digitale meter. Bovendien moet je je aanvraag ten laatste zes maanden na de laatste factuurdatum hebben ingediend en ben je verplicht om je batterij na goedkeuring volgens de AREI-normen aan te melden bij de netbeheerder. Meer info daarover vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap. Binnenkort kan je daar ook je premiebedrag en de terugverdientijd van je thuisbatterij berekenen. Op basis daarvan kan je beslissen of die investering voor jou rendabel is of niet.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media