De energiefactuur zonder voorschotten: iets voor jou?

Door de stijgende energieprijzen dekken de voorschotten die we aan onze energieleverancier betalen, ons reële verbruik vaak niet meer. Gevolg: energieleveranciers die (veel) hogere voorschotten vragen of een ontnuchterende eindafrekening. Dat is zeker het geval voor wie aan een variabel contract vasthangt. Sinds april heb je echter de mogelijkheid om maandelijks je reële energieverbruik te betalen. Hoe werkt dat? En is het interessant voor jou? Dat vroegen we aan Kristof De Paepe van MijnEnergie.be

Wat is die energiefactuur zonder voorschotten?

Precies dat: een energiefactuur die maandelijks meteen je juiste verbruik afrekent, in de plaats van één keer per jaar de balans te maken tussen verbruik en betaalde voorschotten.

Wie kan hiervoor kiezen?

Om te beginnen heb je een digitale meter nodig, zodat de energieleverancier te allen tijde weet wat je verbruikt bedraagt. Maar ook dan gelden nog beperkingen zegt Kristof De Paepe: “Kleine spelers met minder dan 200.000 klanten zijn bijvoorbeeld niet verplicht om de optie aan te bieden. In de praktijk kan je hier enkel bij Engie, Luminus en Mega voor kiezen. En het is ook wel degelijk keuze: je bent niet verplicht hiervoor te opteren én je moet het zelf aanvragen.”

Niet alle grote spelers stapten al mee in het verhaal. “Eneco zit nog in een testfase en heeft nu de eerste klanten met maandelijkse facturatie”, zegt De Paepe. “Maar andere leveranciers met meer dan 200.000 klanten bieden de optie nog niet aan, hoewel ze er eigenlijk toe verplicht zijn. Je moet als klant dus zelf aandringen dat je hier recht op hebt.”

Interessant of niet?

Het grote voordeel van de maandelijkse afrekening is dat je precies betaalt voor wat je verbruikt. ''Zo vermijd je verrassingen”, zegt Kristof De Paepe. “Sinds de toename van de energieprijzen, liggen de werkelijke verbruikskosten vaak hoger dan wat je maandelijks als voorschot hebt betaald. Dat is in het bijzonder het geval bij variabele contracten, waarbij de energieprijs doorheen het jaar mee evolueert met de marktprijzen. Door de sterke prijsstijging van de voorbije maanden, betaal je in dat geval vandaag een pak meer voor eenzelfde verbruik dan pakweg negen maanden geleden. Wie zijn voorschotbedrag in tussentijd niet aanpaste, zal aan het einde van zijn contractjaar al snel enkele honderden euro’s extra moeten ophoesten.”

Doordat je geen voorschotten meer betaalt, loop je bovendien ook niet het risico om betaalde voorschotten kwijt te spelen wanneer je energieleverancier failliet zou gaan.

De keerzijde is natuurlijk dat je in de wintermaanden veel meer zal betalen dan in de zomer, omdat je verbruik dan hoger ligt. “Die schommelingen zullen zich vooral manifesteren op de gasfactuur. Al kan dat mogelijk ook leiden tot aangepaste verbruiksgewoontes. Je wordt immers maandelijks geconfronteerd met je werkelijke energiekosten, waardoor je misschien sneller zal proberen om je verbruik terug te schroeven.”

De Paepe betreurt ook dat het systeem niet is opgengesteld voor mensen met een analoge meter. “Technisch gezien was het perfect mogelijk geweest. Via een app zouden ze evengoed elke maand hun reële verbruik manueel kunnen doorgeven aan Fluvius”, besluit hij. Maar zover komt het waarschijnlijk niet.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media