Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar

Omdat de energieprijzen blijven stijgen, heeft de federale regering besloten om de steunmaatregelen op het vlak van energie tot het einde van dit jaar te verlengen.

In februari voerde de regering een aantal steunmaatregelen in om de energiefactuur van de Belgen te drukken. Die maatregelen zouden oorspronkelijk op 30 september vervallen, maar de regering heeft ze inmiddels tot en met 31 december verlengd. De regering zette ook een aantal zaken verder op punt.

Btw-verlaging op gas en elektriciteit

Zo wordt vanaf 1 juli de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% uitgebreid naar mede-eigenaars, die tot nu toe uit de boot vielen: 3 miljoen Belgen konden nog geen gebruikmaken van deze fiscale maatregel omdat ze een gemeenschappelijke factuur hadden. Daarnaast zullen Belgen die in een permanent woongebied verblijven zoals een camping voortaan ook van deze steunmaatregel kunnen genieten.

Uitbreiding sociaal tarief

Het sociale tarief voor energie dat werd uitgebreid naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, wordt eveneens verlengd tot eind dit jaar.

Stookolie- of propaancheque

De cheque van 200 euro voor gezinnen die verwarmen met stookolie of propaan wordt verhoogd naar 225 euro. Zij zullen de cheque kunnen aanvragen zodra de wet gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad. Hiervoor wordt gemikt op begin juli. De termijn om de cheque aan te vragen wordt eveneens verlengd van 15 november tot 10 januari 2023.

Daarnaast loopt de btw-verlaging voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers nog tot eind 2023. De regering bekijkt ook of ze de steunmaatregelen in 2023 kunnen verlengen, indien de situatie op de energiemarkt niet verbetert.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media