Maatregelen nodig tegen het energietekort? “Dit gaat niet weg”

In Frankrijk roepen drie energieleveranciers hun klanten op hun energiegebruik terug te dringen, Duitsland schakelde al over naar de eerste fase van zijn noodplan rond energietekort. En wij? Moet België zo langzamerhand ook in actie komen? Expert Charlotte van de Water van Agoria reageert: “Het belangrijkste is de lange termijn”.

"Iedereen moet vroeg of laat klimaatneutraal wonen"

“Het is belangrijk dat we ons realiseren dat de vraag naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit zal blijven”, zegt van de Water. “Wij raden daarom aan om te kijken naar de meest duurzame oplossing op lange termijn op gebied van energiekost en comfort. Je kan aan allerlei opties denken, zoals investeren in hernieuwbare energie en bouwtechnologie die het comfort ten goede komt, maar de grote variëteit in gebouwen vraagt een goed nazicht van wat de bestaande situatie is en hoe deze keuze ook een meerwaarde biedt voor het langetermijnplan.”

“Het moment is dus aangebroken om de lange termijn onder ogen te nemen, en een plan te maken voor je woning of ander gebouw”, zegt Charlotte. “Europa is bezig aan een uitrol van haar klimaatbeleid, waarin gebouwen een prominente rol spelen. Iedereen zal zo vroeg of laat te maken krijgen met een vraag om klimaatneutraal te gaan wonen en leven. De kunst is om te zorgen dat je keuzes ook een veel aangenamere levenskwaliteit opleveren.”

Het levert ook op

Wat je moet doen, hangt af van het bouwjaar van je gebouw, welke eigenschappen het heeft, en ga zo maar door: “Een vrijstaande woning vraagt een andere benadering dan een rijhuis. Tegelijk is het heel belangrijk om niet alleen te kijken naar welke maatregelen de energiefactuur omlaag krijgen, maar ook om te zorgen dat die latere ingrepen het klimaatneutraal worden niet moeilijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het alvast voorzien van ventilatiekanalen bij dakisolatie, het aanbrengen van verwarmingskanalen bij werken aan de vloer, het voorzien van goten voor laadpalen. Dit zijn minimale investeringen die je  op lange termijn zeer grote kosten kunnen besparen.”

Ondersteuning

“Het is belangrijk om je op voorhand goed te laten informeren over bouwtechnologie om het meest optimale resultaat te bekomen en met welk budget, waarbij misschien nog meer dan klimaatneutraliteit je eigen wensen rond comfort en levenskwaliteit een belangrijke factor zijn. Om hierin te ondersteunen, heeft de overheid veel subsidies voorzien en zijn er Energiehuizen waar je terecht kan met vragen. Je kunt immers wel ingrepen doen op korte termijn, maar dan loop je misschien voordelen mis."

"Wil je bijvoorbeeld schrijnwerk veranderen, je verwarmingsysteem optimaliseren, een ventilatiesysteem integreren of een automatische regeling invoeren, dan is het van cruciaal belang dat je goed weet welke stap je best eerst neemt en hoe deze technologieën op elkaar afgestemd moeten zijn. Je mag het niet alleen als een kostenplaatje zien. Als je het goed aanpakt kan het heel wat opleveren, zoals een beter comfort in huis op warme of koude dagen, en natuurlijk zal het ook de waarde van je huis verhogen.”

Energiehuis

Natuurlijk vraagt dat een bepaalde investering, wat zeker niet gemakkelijk is als de energieprijzen al hoog staan. Dat ziet van de Water ook. “Daarom heeft de overheid al de nodige inspanningen geleverd door meerdere subsidies en voordelige leningen te voorzien die je ook steeds meer op één centrale plek terugvindt en kan aanvragen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Woningpas. Je kunt hierdoor sneller achterhalen welke opties er voor jouw situatie beschikbaar zijn.”

“Waar je dus best mee begint is het opmaken van een stand van zaken van de bestaande situatie met een EPC van je woning, zodat je weet hoe je woning er op energievlak voor staat. Voor een eerste globale indruk kun je gebruik maken van de 'Test-Uw-EPC'-tool op de overheidswebsite energiesparen.be. Als je daarna langs gaat bij een Energiehuis, waarvan er verschillende zijn in Vlaanderen, kun je bij een adviseur advies inwinnen over welke subsidies en leningen beschikbaar zijn. Buiten deze stappen raden wij bij Agoria ook aan om informatie in te winnen bij de producenten van bouwtechnologie om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden die er voorhanden zijn.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media