Lucht-Klimaat-Energieplan: update over de situatie voor verwarmingsketels in Brussel

Eind mei keurde de Brusselse regering het Lucht-Klimaat-Energieplan goed, met nieuwe maatregelen voor verwarmingssystemen in de hoofdstad. Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om verwarmingsketels op stookolie te plaatsen en verdwijnen de premies voor verwarmingsketels op aardgas. Het doel? Een einde maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.

Gedaan met verwarmingsketels op stookolie

De in juni 2021 aangenomen Klimaatordonnantie voorzag al in een verbod op de installatie van nieuwe verwarmingsketels op stookolie in bestaande woningen in het Brussels Gewest vanaf 2025. In het in mei 2022 goedgekeurde Lucht-Klimaat-Energieplan wordt dit verbod uitgebreid tot nieuwe gebouwen of gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan (waarvoor een bouwvergunning is aangevraagd vanaf 1 januari 2025) en wordt het gekoppeld aan een verbod op het gebruik van bestaande verwarmingsketels op fossiele brandstoffen. Met andere woorden: vanaf 2035 kunnen particulieren hun huizen niet meer verwarmen met stookolie. "In plaats daarvan zullen er warmtepompen moeten worden geïnstalleerd of zal men zich moeten aansluiten op een lokaal warmtenet", zegt Simon Vandamme, woordvoerder van de Brusselse minister van Ecologie Alain Maron.

Gedaan met de premies voor gas

Het kabinet van de Brusselse minister van Energie voorziet ook het einde van de RENOLUTION-premies die steun bieden voor investeringen in condensatieketels op gas, schoorsteenpijpen en gasboilers. "De andere twee gewesten zijn deze weg al ingeslagen en het Brusselse gewest moet op dit punt een voorbeeld blijven. Als tegenprestatie wordt voorgesteld het bedrag dat hierdoor vrijkomt te gebruiken om meer middelen te voorzien voor de ondersteuning van isolatie en warmtepompen en, in het bijzonder, om een premie toe te kennen voor hybride warmtepompen (gas/elektriciteit) – die op gas kunnen draaien wanneer er een grote warmtevraag is." Door in te zetten op nieuwbouw en dankzij de nieuwe isolatie-eisen zal de vraag naar energie voor verwarming dalen.

Andere nieuwigheid: om te zorgen voor een consistente prijs wordt ook het huidige preferentiële tarief voor alle gasaansluitingen afgeschaft. Daarom zal aan de regulator worden voorgesteld om vanaf 2025 de werkelijke kosten van de gasaansluiting aan Sibelga aan te rekenen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media