Federale regering komt met een basispakket energie. Heb jij er ook recht op?

Er lijkt geen maat te staan op de energieprijzen. Veel huishoudens met een variabel energiecontract zien hun voorschotfactuur de hoogte inklimmen. Vaste contracten vallen er niet meer te rapen. Om de financiële impact wat te verlichten, komt de federale regering met een basispakket energie, bovenop de verlenging van de maatregelen die eerder werden genomen. Wat houdt dat basispakket precies in?

Wat houdt de maatregel in?

Om de gezinnen die niet van het sociaal tarief genieten de komende wintermaanden niet in de kou te laten zitten, heeft de regering beslist om hen een forfaitaire korting te geven op de energiefactuur in november en december. Concreet krijgt iedereen 5.000 kWh gas en 1.500 kWh elektriciteit tegen een verlaagd tarief. Van de gasfactuur gaat op die manier 135 euro per maand af, van die voor elektriciteit 61 euro, samen goed voor 392 euro dus. De korting zal automatisch verrekend worden door de energieleverancier via de voorschotfactuur. Je hoeft dus zelf niets te ondernemen.

Tip: Dit kan je dit najaar nog doen tegen de energieprijzen.

Voor wie is ze bedoeld?

Iedereen die niet van het sociaal tarief geniet, zal het basispakket ontvangen. Wel is er een inkomensgrens vastgelegd. Wie als alleenstaande meer verdient dan 62.000 euro netto per jaar, of als koppel meer dan 125.000 euro, zal een deel van de korting via de belastingbrief moeten terugbetalen. Let wel dat je bij dat grensbedrag per persoon ten laste 3.700 euro mag bijtellen.

Wie onder het uitgebreide sociaal tarief valt, kan dus geen aanspraak maken op de korting. Zij betalen namelijk sowieso al minder. Maar ook wie nog een vast contract heeft lopen dat dateert van voor 1 oktober 2021 – het moment dat de prijzen begonnen te stijgen – valt uit de boot.

Tot wanneer is de korting geldig?

Voorlopig geldt de korting enkel voor de maanden november en december. Al zal volgens premier De Croo worden bekeken of de steun ook voor de maanden erop zal gelden als dat nodig zou blijken.

Lees ook: De snelste weg om je stroomfactuur te verlagen

Stookoliecheque van 225 naar 300 euro

Voor gezinnen die met stookolie verwarmen, wordt de stookoliecheque opgetrokken van 225 naar 300 euro. Hier geldt geen inkomensvoorwaarde. De cheque kan je nog aanvragen tot eind maart 2023. Heb je hem al aangevraagd, dan hoef je niets extra te ondernemen. Het bedrag zal automatisch worden verhoogd. Ook gezinnen die zich verwarmen via een gezamenlijke stookinstallatie zullen steun ontvangen, maar hoe dat zal gaan is nog onduidelijk.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media