Verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht vanaf 2023 voor nieuwbouw

Ben je van plan om te bouwen en wil je je huis verwarmen via een centrale verwarming op water? Dan ben je voor bouwaanvragen vanaf 2023 verplicht om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te laten installeren. 

Lager voor beter rendement

Lagetemperatuurverwarming wil zeggen dat het water in je verwarmingssysteem een temperatuur heeft van 35°C tot 55°C. Bij een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning bereik je daarmee - ook in de winter - een aangename kamertemperatuur. 

De nieuwe eis komt er om op termijn gemakkelijker over te kunnen schakelen op een duurzame opwekker, zoals een warmtepomp. Een warmtepomp haalt immers maar goede rendementen, als ze op lage temperatuur kan werken. 

Maximum 45°C

De nieuwe eis stelt ook dat de vertrektemperatuur van het water maximaal 45°C mag zijn. Wil je radiatoren (ventiloconvectoren of lage-temperatuurradiatoren), dan zal je hier bij de berekening van het aantal radiatoren en hun grootte dus ook rekening mee moeten houden. Hetzelfde geldt voor de plaatsing van vloerverwarming. Voldoe je niet aan de eis om een lagetemperatuurverwarming te installeren, dan leidt dat tot een verstrenging van het E-peil met 15%.

Nog geen budget voor warmtepomp?

Heb je momenteel nog niet voldoende budget voor een warmtepomp? Hou dan toch alle opties open. Je kan in de tussentijd ook kiezen voor een hybride warmtepomp of een gasketel. Maar hou wel in het achterhoofd dat vanaf 2025 verwarmen op gas niet meer mogelijk is bij nieuwbouw. Oplossingen zijn dan een warmtepomp, biomassaketel of aansluiting op een warmtenet.

Lagetemperatuurverwarming: de voordelen

Verwarmen op lage temperatuur heeft best wel wat voordelen. We zetten ze even op een rij en geven je ook nog wat aandachtspunten mee.

Voordelen

  • Verwarmen op een lagere temperatuur vraagt minder energie en is dus energie-efficiënt.

  • Een warmtepomp die werkt op lage temperatuur werkt beter.

  • Je woning is overal even warm, want vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatigere spreiding van de warmte.

  • Vloer- en wandverwarming op lage temperatuur zorgt voor een gezondere binnenlucht: minder luchtverplaatsing zorgt namelijk voor minder zwevend stof.

Aandachtspunten

  • Wil je een kamer kort of snel verwarmen? Dan is een vloer- of wandverwarming op lage temperatuur niet zo geschikt. Het duurt even voor de woning volledig is opgewarmd.

  • Maak bij vloerverwarming het verschil tussen je dag- en nachttemperatuur niet te groot. Maximaal twee graden verschil is voldoende. Zo duurt het 's ochtends niet te lang voor het aangenaam warm is.

  • Hou bij de keuze van jouw vloer ook rekening met het feit dat je vloerverwarming wil. Sommige vloertypes laten beter of minder goed warmte door.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media