Premie voor thuisbatterij sneller stopgezet

De Vlaamse regering heeft beslist om de premie voor de aanschaf van een thuisbatterij versneld stop te zetten. "Uit een evaluatie blijkt dat de subsidie niet echt nodig is om Vlamingen aan te zetten om een thuisbatterij aan te kopen", zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Met het geld dat vrijkomt, verhoogt de regering de premie voor een warmtepompboiler.

Wie een thuisbatterij aanschaft, heeft daarvoor dit jaar nog recht op een premie van maximum 1.725 euro. Het plan was aanvankelijk om deze premie af te bouwen tot 2025, maar de Vlaamse regering heeft nu beslist om deze premie sneller te laten uitdoven. Wie zijn installatie laat keuren voor 31 maart 2023 kan nog een premie aanvragen van maximaal 850 euro. Laat je je installatie na maart 2023 keuren, dan krijg je geen subsidie meer.

Thuisbatterij in de lift

Heel veel huishoudens kozen er de laatste jaren voor om, naast zonnepanelen, ook een thuisbatterij te laten installeren. Voor velen een goed alternatief voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller en de te hoge energieprijzen. Dat het installeren van een thuisbatterij in de lift zit, zie je dan ook aan het aantal premieaanvragen. Terwijl in 2020 ‘slechts’ 337 aanvragen werden ingediend, zijn er dit jaar al bijna 20.000 premies aangevraagd. 

Premie trekt kopers niet over de streep

En dat aantal zal nog stijgen, volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Demir. Zij verwachten dat er tegen eind dit jaar 30.000 premies zijn aangevraagd, goed voor een budget van 45 miljoen euro.  "Budgettair gaan hier veel middelen naartoe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden. De premie is geen incentive meer voor vele huishoudens en bovendien is een thuisbatterij niet voor iedereen even rendabel. En aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we dan ook keuzes maken", aldus Demir. 

Premie warmtepompboiler stijgt

Dat wil uiteraard niet zeggen dat de Vlaamse regering zomaar premiegeld schrapt. Integendeel, met het geld dat vrijkomt, richt ze nu haar premiepijlen op de warmtepompboiler. Dit type van boiler verwarmt je sanitair water met behulp van warme lucht uit de omgeving. Wie in Vlaanderen een warmtepompboiler installeert, kan momenteel een premie van 450 euro krijgen. Het bedrag wordt nu verdubbeld tot 900 euro voor installaties met een eindfactuur sinds 1 juli 2022. Wie na die datum al 450 euro heeft ontvangen, zal nog 450 euro extra krijgen. Deze hogere premie loopt tot eind 2025.

Wil je meer weten over goedkoper en duurzamer warm water produceren? Ontdek dan hier de opties en hun prijskaartje.

Besparen op elektriciteit

Met deze premieverandering wil de regering Vlamingen stimuleren om af te stappen van de elektrische boiler. Want met een warmtepompboiler kan je tot drie keer minder stroom verbruiken. "Eigenlijk moet een warmtepompboiler de standaardtechnologie worden. We kunnen ons niet langer permitteren om een energieverslindende klassieke elektrische boiler te blijven gebruiken. Met een eenvoudige ingreep kunnen we het elektriciteitsverbruik drastisch doen dalen", besluit Demir.

Lees ook!

  • Vorige maand besliste Demir al dat de steun voor het plaatsen van zonnepanelen behouden blijft, maar wordt afgebouwd. Lees hier het artikel.
  • Meer info over alle premies vind je in onze Premielinker.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media