livios logo

93 % van de Belgen woont energiebewust

De condensatieketel is het populairst, maar vooral de warmtepomp is aan een sterke opmars bezig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Energiebarometer in opdracht van Daikin Aircondititioning Belgium.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Slechts 1 op 3 woningen heeft een degelijke ventilatie en luchtdichtheid. Maar in woningen gebouwd of gerenoveerd na 2010 tref je dit steeds vaker aan.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Belgen winnen het vaakst advies in bij een installateur. Maar ook bij vrienden en familie steken we ons licht op.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Dat energiebewust bouwen een trend is, wisten we al. Maar het is meer dan een modewoord. De campagnes rond energiebewust wonen en de strengere energienormen missen duidelijk hun effect niet.

9 Belgen op 10 kiezen energiebewust wanneer ze hun woning (ver)bouwen. En elke Belg voorziet een minimum aan energiezuinige maatregelen. Woningen gebouwd of gerenoveerd na 2010 zijn opmerkelijk energiezuiniger. Dat blijkt uit een onderzoek van De Belgische Energiebarometer in opdracht van Daikin Airconditioning Belgium bij 1.300 respondenten. Enkele opvallende cijfers.

Dé favoriet: dak-en vloerisolatie 

In ruim 84 % van alle woningen is er dakisolatie aanwezig, 77 % van de woningen heeft isolerende beglazing en 68 % isolerende muren. Vloerisolatie is aan een sterke opmars bezig: je vindt het in iets meer dan de helft van de woningen. Een efficiënt verwarmingssysteem blijkt met zijn 56 % eveneens in het merendeel van de huizen geïnstalleerd te zijn. Minst aanwezig? Een degelijke ventilatie en luchtdichtheid: de
minderheid van de woningen (zo’n 46 %) beschikt hier over.

Condensatieketel populairste verwarmingssysteem

We kiezen massaal voor de condensatieketel (58 %), gevolgd door de warmtepomp (31 %) en zonnepanelen (26 %). Bouwers combineren deze verwarmingssystemen ook vaak met elkaar (condensatieketel - warmtepomp, condensatieketel - zonnepanelen). De energie-efficiëntie en de terugverdientijd van de installatie zijn doorslaggevend voor de keuze van het type verwarmingsinstallatie. Maar ook subsidies, verplicht gebruik van hernieuwbare energie en geluidsstille werking spelen een belangrijke rol.

Zonneboiler wint van zonnepanelen

Vooral de warmtepomp is aan een opmars bezig. Waarom? Omwille van de lagere energiefactuur en de milieuvriendelijkheid. Ook de zonneboiler is in vergelijking met vroeger steeds vaker aanwezig, dit ten koste van de zonnepanelen die over hun hoogtepunt heen lijken. In de periode van 2000 tot 2010 lag het aantal woningen met zonnepanelen 5,5 % hoger dan na 2010.

In nieuwbouwwoningen plaatsen we twee keer zo vaak zonnepanelen en warmtepompen als in verbouwde woningen. De condensatieketel daarentegen is populairder bij verbouwers.

Stookketel op hout en pelletketel nog onbekend

We zien wel een beetje beter de bomen door het grote bos van verwarmingssystemen, zo blijkt uit het onderzoek. Zonnepanelen zijn het best gekend, gevolgd door de condensatieketel, zonneboiler en warmtepomp. Maar de stookketel op hout en de pelletketel en -kachel zijn nog onbekend bij het grote publiek.

Installateur als adviseur

Maar welk type verwarmingssysteem kies je? Voor advies kloppen we het vaakst aan bij de installateur (20 %). Ook vrienden, familie en kennissen (17 %), beurzen (15 %) en het internet en media zijn populaire bronnen. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/93-van-de-belgen-woont-energiebewust/