livios logo

Amper 229 aanvragen voor energieaudit in 2009

Hoe lichter de kleur, hoe groter het energieverbruik.

Foto Vivixtum
  

Een betere dak- en muurisolatie geven op dit beeld een zuiniger energieverbruik weer.

Foto Vivixtum
  

De interesse voor de energieaudit in Vlaanderen blijft pover. Vorig jaar waren er 229 aanvragen om een gedetailleerd rapport te maken over het energieverbruik van de woning. "Maar er is verandering op komst."

Wie een energieaudit laat uitvoeren, krijgt een gedetailleerd rapport met daarin een overzicht van het energiegebruik in de woning. In het rapport staan vele tips om ver het verbruik terug te dringen. Een onderzoek neemt al snel een dag in beslag. Afhankelijk van de grootte van de woning betaal je al snel 500 tot 700 euro. Voor heel grote huizen kan dit oplopen tot 1.500 euro.

"Het mag meer zijn"

In 2007 waren er 220 aanvragen voor een energieaudit, 2008 was goed voor 249 aanvragen en vorig jaar waren er dat 229. “Dat zouden er meer mogen zijn”, zegt Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). “Maar in Vlaanderen ligt vooral de focus op het energieprestatiecertificaat (epc). In Wallonië zijn er nochtans meer aanvragen voor een energieaudit. Dit komt onder meer omdat je pas verschillende premies voor renovatie kunt krijgen als je een audit laat uitvoeren. In Vlaanderen is dat niet het geval. Wel heb je recht op een belastingaftrek van 40 %, wat ook al aanzienlijk is.”

Maatregelen

Twee jaar geleden deed toenmalig energieminister Hilde Crevits (CD&V) nochtans de belofte om de prijs te verlagen en de procedure te laten opnemen in de opmaak van het epc. Daar bleef het tot dusver bij, maar er is verandering op komst. "Huidig Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche heeft in haar beleidsnota opgenomen dat de certificatiesoftware zal worden uitgebreid met een adviesmodule op maat (incl. kosteneffectiviteitsberekening). Dat moet ervoor zorgen dat toekomstige eigenaars of huurders niet alleen de maatregelen op zich zullen kennen, maar ook zullen weten hoelang het zal duren tot de aanbevolen energiebesparende maatregelen renderen. Dat is niet alleen een prima stimulans voor hen, ook de inspectietijd en de kost van een energie-audit zal gevoelig afnemen", weet Flipts.

Energieprestatiecertificaat

De energieaudit mag je niet verwarren met het energieprestatiecertificaat dat wel verplicht is. In de Energieprestatiedatabank van het VEA werden in 2009 zo'n 156.348 certificaten ingediend. Zo’n certificaat geeft eveneens weer hoe energiezuinig of –verslindend een woning is. “Het grote verschil is dat je een epc verplicht moet voorleggen bij de verkoop of de verhuur van een woning. De kostprijs schommelt rond de 250 euro en alles gebeurt via een vast inspectieprotocol. Bij de uitvoering van een energieaudit is er meer vrijheid. Ook verschilt de software voor het bepalen van het verbruik.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/amper-229-aanvragen-voor-energieaudit-in-2009/