livios logo

Besparen op je energiefactuur? Stap over naar een andere leverancier!

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt in je portemonnee. De prijzen voor stroom en gas zijn de afgelopen jaren flink de hoogte in geschoten. Maar wist je dat je tot 300 euro per jaar kan besparen als je overstapt naar een andere energieleverancier? Energiespecialist Bertrand Rochez legt uit hoe je dit best aanpakt.

545.828: zoveel huishoudens sloten vorig een contract af bij een nieuwe elektriciteitsleverancier. Dat becijferde de Vlaamse energieregulator VREG. En ook voor aardgas spreken de cijfers voor zich: daar maakten 405.695 gezinnen de overstap. “Logisch”, vindt Bertrand Rochez, “als je weet dat een gezin zo tot 300 euro per jaar kan uitsparen.”

Vrije markt

“België is een van de meest dynamische markten in Europa”, vertelt Bertrand Rochez. “Zeker in Vlaanderen stappen veel mensen over naar een andere energieleverancier. Wallonië is op dat vlak een stuk minder actief. Dat komt omdat de energiemarkt in Wallonië en Brussel pas in 2007 is geliberaliseerd. In Vlaanderen was dat al in 2003.” Het doel van die vrijmaking van de markt? Zo heeft niet één leverancier alle macht en kan je als consument vrij kiezen bij welke leverancier je een contract afsluit.

Geld besparen, dat is de grootste reden waarom mensen van leverancier switchen.

Foto Getty Images
  

“Veel leveranciers bieden voor particulieren vandaag uitsluitend groene energie aan”, vertelt Rochez.

Foto Getty Images
  

Waarom overstappen?

“Geld besparen, dat is de grootste reden waarom mensen van leverancier switchen”, weet Bertrand Rochez. “Voor een gemiddeld verbruik loopt de besparing al snel op tot 250 à 300 euro op jaarbasis. Handig om te weten: groepsaankopen hebben geen impact op de prijs. Op het einde van de rit moet een energieleverancier sowieso elke klant individueel behandelen en er een facturatie voor voorzien. Er doen ook steeds minder leveranciers mee aan groepsaankopen.”

Fijne extra

Liggen we wakker van groene energie? “Dit zal geen doorslaggevende rol spelen bij de keuze voor een nieuwe leverancier”, vertelt Bertrand Rochez. “Het is een fijne extra, maar weegt niet op tegen een grote financiële besparing. Bovendien bieden veel leveranciers voor particulieren vandaag uitsluitend groene energie aan.”

Formulier invullen en klaar

Rochez: “Overstappen naar een andere leverancier is niet meer dan vijf minuutjes werk. Je vult online een formulier in en je nieuwe leverancier doet de rest. De markt is echt zo geregeld dat het voor jou als consument niet belastend is om de overstap te maken. Alles gebeurt automatisch via de intercommunale en de leveranciers.”

Leveranciers vergelijken

Hoe weet je nu welke leverancier voor jou het voordeligst is? Dat kan je makkelijk online vergelijken op Mijnenergie.be. “Het is zelfs zo dat meer en meer leveranciers specifieke promoties aanbieden via Mijnenergie”, duidt Bertrand Rochez. “Nog handig aan deze website is de Factuurscan. Die leest automatisch je verbruiksgegevens als je een factuur oplaadt. Zo kan het systeem alle parameters vergelijken en voor jou de voordeligste leverancier vinden

Boete bij verbreken contract?

Sinds september 2012 is geen verbrekingsvergoeding meer voor particulieren en kleine professionelen die maximum 50.000 kwh elektriciteit en 100.000 kwh gas op jaarbasis verbruiken. Je kan dus wanneer je maar wil van leverancier veranderen. Let wel op dat je een opzegtermijn van een maand respecteert. Dit wordt trouwens automatisch in acht genomen bij het inschrijvingsformulier van de leveranciers.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/besparen-op-je-energiefactuur-stap-over-naar-een-andere-leverancier/