livios logo

Brussel kiest voor passiefhuisstandaard vanaf 2015

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vult zijn eisen inzake energieprestaties en binnenklimaat (EPB) vanaf 2015 aan met voorschriften op het vlak van koeling en verwarming, die nagenoeg overeenkomen met de passiefhuisstandaard. "Geen eenvoudige opdracht", klinkt het bij dienstenbedrijf Vinçotte.

Bijkomende eisen voor verwarming en koeling

Voorbeeld van blowerdoortest.


  

Vanaf 1 januari 2015 mag het totale primair energieverbruik voor verwarming, sanitair water en elektrische hulpapparaten bij ‘wooneenheden’ niet meer hoger zijn dan 45 kWh/m²/jaar. Bovendien mag de temperatuur op jaarbasis nog enkel 5 % van de tijd boven de 25°C uitstijgen. Verder komt er nog een eis met betrekking tot de luchtdichtheid. Bij een luchtdichtheidsmeting (blowerdoortest) met een drukverschil van 50 Pascal tussen de binnen- en de buitenomgeving, mag het luchtverlies per uur niet groter zijn dan 60 % van het volume van de woning (luchtdichtheid n50 = 0,6 h-1).

Geen eenvoudige uitdaging

"Op vlak van luchtdichtheid is weinig ervaring in het Brussels Gewest."

Foto Terca - Desimpel
  

Architect Tom Nishio, contractmanager bij Vinçotte, stelt dat het niet eenvoudig zal zijn om het nieuwe eisenpakket van het Brussels gewest zonder enige moeite in te willigen. "Zeker als we kijken naar de luchtdichtheid. Daar is nagenoeg geen ervaring mee, want tot nu toe geldt er geen enkele eis op dat vlak. Om dan ineens over te schakelen op een zeer strenge standaard die ook geldt voor passiefhuizen, is voor veel bouwprofessionals misschien toch een brug te ver."

"Ter referentie: als de architect, aannemer en bouwheer bij een nieuwbouw vandaag expliciet een inspanning leveren om een mooie luchtdichtheid te verkrijgen, is een n50-waarde van 1,4 al een mooi resultaat. Om dan te verwachten dat ze 0,6 halen, is echt niet evident. Zeker bij renovatiewerkzaamheden zal het zeer moeilijk zijn."

Bijkomende opleiding

De architect gelooft in een tweeledige aanpak van bouwprofessionals. "Eerst en vooral moet er een mentaliteitswijziging komen", zegt Tom Nishio. "Aannemers, architecten, ingenieurs en andere bouwspecialisten moeten zich bewust zijn van het belang van energiezuinig bouwen."

"In tweede instantie is er nood aan extra opleiding. Want bij duurzaam en energiezuinig bouwen horen een aantal concepten die nu in de opleiding niet of nauwelijks aan bod komen."

Investeren in isolatie

Om gebouwen op het gewenste niveau te krijgen, is er aandacht nodig voor drie bepalende factoren: isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. "In het begin zou je veel resultaat kunnen behalen door betere, energie-efficiëntere technieken te installeren", weet Tom Nishio.

"Maar op lange termijn blijft investeren in goede isolatie het allerbelangrijkst. De behoefte aan een betere luchtdichtheid is daar een gevolg van. Vergelijk het met een dikke pullover aan zee. Die mag nog zo warm zijn, als de wind er doorheen kan blazen, heb je het nog koud. Met de toenemende luchtdichtheid, groeit ook de nood aan betere ventilatie. Isolatie, luchtdichtheid en ventilatie vormen dus een onlosmakelijke tripartiet."

Meer info over de EPB-regelgeving vind je hier.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/brussel-kiest-voor-passiefhuisstandaard-vanaf-2015/