livios logo

Van eerste batterijenpark in Wallonië tot een thuisbatterij: dit moet je weten

In Bastenaken wordt het eerste batterijenpark in Wallonië gebouwd. Tegen midden 2021 moet het park op het Waalse elektriciteitsnet aangesloten worden en operationeel zijn. Maar wist je dat je ook bij je thuis een batterij kan installeren om stroom op te slaan?

Klimaatdoelstelling: koolstofneutraal

Tegen 2050 moet België 80% tot 95% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Om naar een koolstofvrije samenleving te gaan in 2050 moet ons energiesysteem ook koolstofneutraal worden. Momenteel wordt er volop ingezet op elektrificatie. Denk maar aan elektrische wagens, elektrische warmtepompen, … Onze woningen gaan dus in de toekomst grotendeels via warmtepompen verwarmd worden. Dat betekent een grote uitdaging voor ons elektriciteitsnet.

Het net ontlasten en stroom opslaan

De elektriciteitsvraag zal in de toekomst ongetwijfeld stijgen, maar de productie van elektriciteit is weersafhankelijk: zonnepanelen wekken enkel stroom op bij helder weer en windmolens werken alleen als er wind is. Het is dus belangrijk om een stabiel elektriciteitsnet te creëren. Met het batterijenpark in Bastenaken kunnen ze de bevoorrading veilig stellen in windstille of bewolkte periodes en zo het net in evenwicht houden. Ook op andere plaatsen in België zijn er al batterijprojecten: in het Limburgse vakantiepark Terhills, in Ruien en in Olen.

zonnepanelen

Omdat je met zonnepanelen vaak energie opwekt op het moment dat je niet thuis bent, wordt veel van de stroom terug op het net gezet.


© Getty Images  

800*600 thuisbatterij Viessmann

Wil je je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf verbruiken? Dan kan je deze opslaan in een thuisbatterij.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

En wat met thuisbatterijen?

Wist je dat ook je woning kan bijdragen aan een stabiel elektriciteitsnet? Je kan zelf het net ontlasten door je energieverbruik te verlagen, door je energievraag en energie-aanbod optimaal te sturen of door energie op te slaan. Energie opslaan kan onder andere met een thuisbatterij. Ze worden steeds populairder bij (ver)bouwers die minder afhankelijk willen zijn van het elektriciteitsnet. Omdat je met zonnepanelen vaak energie opwekt op het moment dat je niet thuis bent, wordt veel van de stroom terug op het net gezet. Wil je de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf verbruiken? Dan kan je deze opslaan in een thuisbatterij.

Zijn thuisbatterijen betaalbaar?

Thuisbatterijen zijn momenteel nog vrij duur in aankoop. Je betaalt al snel 4.000 euro voor een batterij van 3 kWh, 5.000 tot 8.000 euro voor een batterij van 8 kWh en 10.000 euro voor eentje van 14 kWh. Ontdek hier hoe lang een thuisbatterij meegaat en hoe snel je de investering hebt terugverdiend.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/van-eerste-batterijenpark-in-wallonie-tot-een-thuisbatterij-dit-moet-je-weten/