livios logo

Werkloze energieauditeurs mogen geen epc uitreiken

Foto ENGIE Electrabel
  

Veel werk hebben de energie-auditeuren al niet in Vlaanderen. De energieaudit, die tussen de 400 en 1.500 euro kost, slaat nauwelijks aan. Met de invoering van het energieprestatiecertificaat (epc) lijkt er niet meteen beterschap in zicht. De energie-auditeuren mogen immers geen epc afleveren. Die eer is enkel voorbehouden aan energiedeskundigen type A. Een overzicht van deze toch ietwat vreemde situatie.

614 audits op drie jaar tijd

Dat de Vlaming maar weinig interesse toont voor de energieaudit bleek onlangs nog uit een parlementaire vraag. Zo zijn tussen eind 2005 en juli dit jaar amper 614 audits uitgevoerd. Onder meer de kostprijs, die schommelt tussen 400 en 1.500 euro, zou aan de basis van het gebrek aan populariteit liggen. De prijs voor het epc, dat vanaf 1 november verplicht is bij de verkoop van een huis, bedraagt ongeveer 250 euro en bevat eveneens een advies voor energiebesparing. Zij het niet met zoveel details. Bovendien is dit document tien jaar geldig. Handig als je later eventueel je woning wil verkopen. De keuze van de consument lijkt snel gemaakt.

Het klinkt dan ook onlogisch dat energie-auditeuren (officieel energiedeskundigen type B) een opleiding moeten volgen tot energiedeskundige type A. Bovendien hangt ook hier weer een prijskaartje aan vast.
“Het is serieus belachelijk, want energiedeskundigen type B gaat grondiger op de energiebesparing in dan deskundigen van type A. Wij moeten nu een vereenvoudigd softwareprogramma aanleren”, fulmineert energie-auditeur Jan Bekaert.
Minister Crevits verwoordde het bij de voorstelling van het epc nog zo: "Bij een energieaudit krijg je een veel ruimer en vollediger advies op het gebied van energiebesparende maatregelen. Bovendien heb je in dit geval recht op een fiscaal voordeel. Een energieaudit gebeurt op vrijwillige basis en door een deskundige van het type B." Het lijkt dus vreemd dat je voor een minder doortastende check-up meer moet kunnen dan andersom. Luc Peeters, waarnemend administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap verklaart: “Deskundigen van het type B werken met andere software dan hun collega’s van het type A. Ook geldt er een ander inspectieprotocol en dit vergt een andere opleiding.”

Wel werk in Wallonië

“Het grote probleem van de energieaudit is inderdaad de prijs. Het is te duur. We moeten nog bekijken hoe we dit gaan aanpakken. We denken onder meer aan andere software om de procedure te vereenvoudigen”, stelt Peeters.
Jan Bekaert weet dat zijn collega’s in Wallonië wel voldoende werk hebben. “Sommige subsidies zijn er gekoppeld aan de uitvoering van een energie-audit. Dan bepaalt men waarin je best eerst investeert om geld te verdienen, vervolgens kan je die maatregelen treffen. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om zonnepanelen te installeren als je dak of zolder nauwelijks geïsoleerd is."

De energiedeskundigen type B mogen dus terug naar de les. Vormingscentrum Syntra gaf ons volgende prijzen voor de opleidingen mee.

 KostenDuur
Opleiding Energiedeskundige type A (uitreiken energieprestatiecertificaat) 600 euro300 euro voor architecten en ingenieurs 40 uur24 uur
Energiedeskundige type B (energie-audit) 360 euro 40 uur
Bezitter type B wil ook type A 250 euro 20 uur
Type A wil ook type B 600 euro300 euro voor architecten en ingenieurs 40 uur24 uur

De Vlaamse overheid voorziet een premie van 150 euro voor elke energiedeskundige B die zich wil omscholen tot energiedeskundige type A. Klik hier voor meer info.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/energieregelgeving/werkloze-energieauditeurs-mogen-geen-epc-uitreiken/