livios logo

Aansluiting op aardgasnet

Wanneer dien je best je aanvraag in om je gasinstallatie op het aardgasnet aan te sluiten? En wat komt er allemaal bij kijken?

Aanvraag aansluiting

Dien je aanvraag zo snel mogelijk in. Best al voor je met de bouwwerken begint. Dit doe je bij je distributienetbeheerder. De prijs voor de aansluiting verschilt van maatschappij tot maatschappij. Je distributienetbeheerder kan hier meer info over geven.

Opgelet: voor de aansluiting is een gelijkvormigheidsattest vereist van een Cerga-installateur of van een erkend controleorganisme dat eerst de keuring zal uitvoeren.

Wat houdt aansluiting in?

  • Aftakking van de distributieleiding aan de straat naar de gasteller in je woning
  • Aansluiting voor plaatsing en keuring van binnenleidingen: installateur stopt op ongeveer 1 m van plaats waar de gasmeter geïnstalleerd moet worden.
  • Aansluiting na plaatsen van binnenleidingen: als de binnenleiding klaar is, wordt deze zonder spanning verbonden aan de uitgang van de aardgasmeter die vervolgens verzegeld wordt. Nadien komt de distributienetbeheerder de meter openen en ontzegelen.
gas eandis gasaansluiting

Foto Fluvius
  

gas gasinstallatie installateur herstelling


© Getty Images  

Graafwerk

De distributienetbeheerder zorgt voor de aftakking van de distributieleiding tot aan de teller. Het graafwerk tot aan de rooilijn kan je zelf uitvoeren. De sleuf moet minimum 60 cm diep zijn en loodrecht op de straat gegraven worden. Als je een wachtbuis legt met een diameter van 75 mm zonder bochten waar de aardgasleiding later kan doorschuiven, kan je de sleuf al dichtgooien. Hou buiten aan de gevel, net voor de invoeropening in de muur, een open put vrij (afmetingen: 1 m diep, 1 m lang en 1 m breed) om de aansluiting mogelijk te maken.

Plaats voor je gasmeter

Plaats je gasmeter zo dicht mogelijk bij de voorgevel, in principe op de benedenverdieping, in een droge en goed verluchte ruimte. Denk maar aan je garage. Let erop dat je de gasmeter niet dichter dan anderhalve meter van een warmteproducerend toestel zoals je cv-ketel plaatst. 

Als de elektriciteitsmeter in dezelfde kast hangt, moet die laatste uit twee gasdicht gescheiden vlakken bestaan. Worden ze onder elkaar gezet? Dan moet de aardgasmeter bovenaan hangen. Heb je binnenshuis echt geen geschikte ruimte voor de meter, dan kan je die ook buiten hangen in een speciale kast.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/16586/aansluiting-op-aardgasnet/