Opslag van stookolie

Tanks kunnen gemaakt worden van kunststof (polyethyleen of polyester) of metaal en zijn verkrijgbaar in enkelwandige en dubbelwandige versie.

Materiaal

Tanks bestaan uit metaal, kunststof (polyethyleen of glasvezelversterkt polyester) of prefabbeton. De jongste jaren zijn kunststoftanks meer in trek. Polyethyleentanks zijn beschikbaar voor binnen-, buiten- (zelfs dubbelwandig) en ondergrondse plaatsing (met een specifieke prototypekeuring).

Wetgeving

Bij ondergrondse plaatsing moeten metalen tanks volgens de wet dubbelwandig zijn en uitgerust worden met een lekdetectiesysteem en een overvulbeveiliging. Een polyethyleentank of een polyestertank mag je enkelwandig laten ingraven. Enkel stookolietanks die periodiek gekeurd zijn en bijgevolg over een groene dop beschikken, mag je bijvullen.

Optitank-label

Voor stookoliereservoirs is het Optitank-label de garantie voor een veilige opslag en lange levensduur dankzij het concept van de dubbele bescherming. Tanks met dit label zijn vakkundig geplaatst en onderhouden. Fabrikanten garanderen tien jaar lang een gratis herstelling en vervanging, en een schadedekking. Bepaalde verzekeringsmaatschappijen geven extra dekkingen en garanties voor deze tanks.

Controle van installaties

Bij de controle van stookolietanks maakt het Vlaams Gewest een onderscheid tussen bovengrondse en ondergrondse stookolietanks en tussen tanks geplaatst of in gebruik genomen voor 1 augustus 1995 (de ‘bestaande’ tanks) en na 1 augustus 1995 (de ‘nieuwe’ tanks).

  • Alle tanks voor particulieren met een inhoud kleiner dan 5.000 liter moeten uitgerust zijn met een overvulbeveiligingssysteem. Dit kan een fluitje zijn dat een signaal laat horen. Als de tank bijna volledig gevuld is (95 %), valt het fluitsignaal uit. Er bestaan ook elektronische systemen die de toevoer automatisch afsluiten als de tank bijna (voor 98 %) vol is.
  • Uiterlijk op 1 maart 2009 moest er een controle gebeuren door een erkend tanktechnicus. Is dit nog niet gebeurd, laat dit dan zo snel mogelijk doen.
  • Nieuwe bovengrondse particuliere tanks met een inhoud van minder dan 5.000 l moeten na de plaatsingscontrole geen herhalingscontroles meer krijgen.
  • Voor ondergrondse tanks is er een herhalingscontrole om de 5 jaar.
  • Alle nieuwe tanks moeten geplaatst worden onder toezicht van een erkend tanktechnicus.
  • De tanks moeten uitgerust zijn met een overvulbeveiligingssysteem en kenplaatje en beschikken over het conformiteitsattest dat de tankconstructeur uitreikt. Na controle plaatst hij een groen, oranje of rood keuringsplaatje op het reservoir. Een reservoir met een rode dop of keuringsplaatje mag je in geen geval laten bijvullen.

Permanent lekdetectiesysteem

Lekdetectiesystemen zijn niet verplicht, maar kunnen veel onheil voorkomen. Dubbelwandige reservoirs kunnen hier altijd mee uitgerust worden, maar ook bij ondergrondse systemen is dit mogelijk.

Declassering van stookolieketels

Defecte of niet langer gebruikte stookolietanks moeten 'gedeclasseerd' worden. Als het technisch mogelijk is om de tank te verwijderen, moet je dat ook doen. Hiervoor moet je eerst het reservoir ledigen. Meer informatie hierover vind je hier.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media