Technieken: de vijf grootste valkuilen

Regenwaterrecuperatie, ventilatie, PV-panelen… Al die technieken hebben een impact op jouw woningontwerp. Een goed ontwerp vergemakkelijkt het werk op je werf, betekent meer wooncomfort en doet je energiefactuur dalen. Dialoog geeft al jaren planadvies aan bouwheren en zag al heel wat techniekenblunders de revue passeren. Marleen De Roye wijst op de vijf grootste valkuilen én vertelt hoe jij die vermijdt.

 • ZonneEnergie
 • Selfmatic sanitair koud warm water leiding plan badkamer
  Foto Easykit
 • condensatieketel
  Foto Fluvius
 • Pelletketel
  Foto Paradigma
 • zonneboiler
  Foto Vaillant

Valkuil 1: woning slecht georiënteerd

Alles begint met een goede oriëntatie. "Oriënteer je woning zo dat je achteraf nog altijd PV-panelen of zonnecollectoren kan plaatsen. Kies je voor een plat dak, dan is dit minder belangrijk", begint De Roye. Waarom dat zo is, lees je in het artikel Welke invloed hebben helling en oriëntatie op opbrengst zonnepanelen?

Een goede oriëntatie, betekent ook het maximale halen uit passieve zonnewarmte. De vuistregel: richt je woning naar het zuiden.

Valkuil 2: natte ruimtes niet gegroepeerd

De Roye: "Ik zie nog te vaak bouwplannen waarop de architect de natte ruimtes niet heeft gegroepeerd. Terwijl dat een basisregel is." Natte ruimtes, dat zijn je keuken en badkamer. Deze twee zijn zenuwpunten wat betreft technieken: waterleidingen, afvoeren, verwarming, elektriciteit, ventilatie-afvoer...

"Hou die twee ruimtes samen. Zo beperk je de lengte van de leidingen en vergemakkelijk je de installatie. Je wint drie keer: op de investeringskost van sanitair en ventilatie, op je energieverbruik achteraf én op je comfort. Want je moet minder lang wachten op warm water."

Valkuil 3: cv-ketel in de kelder

Soms geven architecten - wegens de beperkte ruimte in huis - de cv-ketel een plekje in de kelder. Terwijl de kelder niet altijd tot het beschermde volume hoort. Lees: niet of weinig geïsoleerd is. "Dat moet je echt vermijden. Ketels hebben tegenwoordig minder warmteverlies, maar via de leidingen gaat veel warmte verloren. Plaats je ketel of warmtepomp daarom altijd binnen het geïsoleerde volume", benadrukt De Roye.

Te laat? Isoleer dan zeker de leidingen van je warmwatercircuit. Meer dan buisisolatie en een breekmes heb je daarvoor niet nodig.

Valkuil 4: technische ruimte is slecht ingepland

De technische ruimte is de plek waar al je leidingen vertrekken en toekomen. De verzamelplaats van al je apparatuur: ventilatie-unit, verwarmingssysteem... Deze ruimte goed inplannen in je ontwerp, is dan ook essentieel.

De juiste verdieping

Door een verkeerde inplanting zijn bepaalde technieken achteraf niet of nauwelijks te integreren. De Roye geeft als voorbeeld de zonneboiler. "Het boilervat moet enerzijds zo dicht mogelijk bij de collector staan. En anderzijds dicht bij de naverwarming en de tappunten. Ideaal is bijvoorbeeld de bovenverdieping, naast de badkamer en boven de keuken."

Centraal of niet?

Ook de exacte plaats op die verdieping is belangrijk. "Bij een geothermische warmtepomp is het interessant dat de unit dicht in de buurt ligt van de boringen of het captatienet. Vanuit een centrale technische ruimte, zou je heel wat afstand moeten overbruggen. Een technische ruimte vlak naast de buitenmuur is beter."

Twee technische ruimtes?

Als je verschillende technieken combineert, zijn twee kleinere technische ruimtes soms beter. "Beneden komen dan je warmtepompunit, regenwaterpomp en aansluitingen voor gas en elektriciteit. Boven plaats je je ventilatie-unit. Je gascondensatieketel kan zowel boven als beneden. De zonneboiler staat naast de naverwarming. In geval van een gascondensatieketel kan dit meestal op de verdieping."

Valkuil 5: technische ruimte is te klein

"Soms zien we technische ruimtes van amper drie vierkante meter - meestal véél te klein. Helaas is er geen standaardregel. Alles hangt af van jouw keuzes. Een warmtepomp met buffer- en boilervat of een pelletketel met buffervat, nemen veel meer plaats in dan een combiketel op gas. Bepaal daarom zo snel mogelijk welke technieken je wil."

Waar komt wat?

Ook hoe je je technische ruimte inricht, speelt een rol. Vraag op voorhand aan je architect  welke technieken erin komen. En waar precies. "Zo ben je zeker dat ze er allemaal in passen. Nu wordt de indeling dikwijls overgelaten aan de installateurs. Daardoor kan je de ene keer veel meer technieken kwijt op vijf vierkante meter dan de andere keer."

Een tip die hierop aansluit: "Je architect neemt ook best tijdens het ontwerp het tracé van ventilatiekanalen op in de plannen."

De volgende stap?

Oriëntatie check? Een logische plaats voor je technische ruimte gevonden? En voldoende vierkante meters? Dan zit je ontwerp goed! Tijd om je planning van de werken op te maken. Je leest er alles over in het artikel Planning technieken: zo doe je 't!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media