livios logo

Het Grote Energiedebat van Livios in een notendop

Livios bracht zeven knappe koppen samen voor een spetterend energiedebat. De inzet? Niets minder dan een antwoord op al jouw energievragen! Het debat in een notendop!

Benjamin Clarysse (Bond Beter Leefmilieu), Dirk Verbeeck (Kamp C), Jorn Van Herck (Overlegplatform voor Energiedeskundigen), Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO), Kati Lamens (Netwerk Architecten Vlaanderen), Olivier Schmitz (Radson), Geert Flipts (Vlaams Energieagentschap). Deze panelleden gaven hun mening over deze topics:

Benjamin Clarysse (Bond Beter Leefmilieu), Dirk Verbeeck (Kamp C), Jorn Van Herck (Overlegplatform voor Energiedeskundigen), Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO), Kati Lamens (Netwerk Architecten Vlaanderen), Olivier Schmitz (Radson), Geert Flipts (Vlaams Energieagentschap)


© Marc Sourbron  

 

1. Eindpunt bereikt met BEN? “Complexer mag het niet worden”

Leidt de energieprestatieregelgeving tot discussies, tijdverlies en een inefficiënte manier van werken? En hoe zit het met het E-peil? Hebben we een eindpunt bereikt? Dit moet je onthouden:

 1. Architect: door de strenge energie-eisen is (ver)bouwen complexer dan ooit, maar de architect blijft je eerste aanspreekpunt.
 2. EPB-verslaggever: betrek je EPB-verslaggever zo snel mogelijk bij je plannen en liefst nog voor het aanvragen van de bouwvergunning. Zo maak je de beste keuzes op het vlak van isolatie en technieken.
 3. S-peil: er was de afgelopen maanden veel te doen over de introductie van het nieuwe S-peil voor nieuwbouw. Maar volgens onze specialisten is de eis van S31 vlot haalbaar als je genoeg aandacht hebt voor isolatie, zonwering en oriëntatie.
 4. Comfort: investeren in energiezuinigheid doe je niet omdat het moet, maar voor je comfort. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn.
 5. Toekomst: de energie-eisen zijn een absoluut minimum, maar niets belet je om het nog beter te doen. Sommige innovatieve technieken worden niet optimaal gewaardeerd in de EPB-berekening, maar dat is geen reden om ze links te laten liggen.

Meer weten? Lees het volledige artikel.

 

2. “Mensen moeten zo snel mogelijk weten of er een warmtenet in hun straat komt”

Hernieuwbare energie is de toekomst, dat beseft iedereen. Maar wat betekent dat voor wie vandaag bouwt of renoveert? Dit moet je zeker onthouden:

 1. Nood aan duidelijkheid: in de toekomst zullen we onze huizen verwarmen met warmtepompen, warmtenetten, biomassa, maar ook met vormen van gas. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van jouw specifieke situatie. Daarom vragen onze experts dat (lokale) overheden zo snel mogelijk duidelijkheid creëren, onder meer over de aanleg van toekomstige warmtenetten.
 2. Condensatieketel is nog verantwoord: een traditionele condensatieketel is nog een legitieme keuze voor nieuwe woningen en grondige renovaties, op voorwaarde dat je je woning al voorbereidt op alternatieve technieken in de toekomst.
 3. Verwarmen met hout kan, maar…: ons expertenpanel staat kritisch tegenover biomassa als vorm van hernieuwbare energie. Zij zien een beperkte rol weggelegd voor pelletketels en -kachels.

Meer weten? Lees het volledige artikel.

 

3. Dit is het probleem met renovaties in Vlaanderen: “We kopen te veel met ons hart”

Amper 2% van de woningen in ons land voldoet aan de energiedoelstellingen voor 2050, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. We vragen alsmaar minder energiepremies aan en ook de renovatievergunningen zitten in het slop. Dit moet je zeker onthouden:

 1. Hou als je een huis koopt minstens een vijfde van je budget aan de kant voor de noodzakelijke energetische renovatie.
 2. Staar je bij de aankoop niet blind op emotionele factoren.
 3. Laat je bij je renovatie begeleiden door een architect.
 4. Renoveren doe je in de eerste plaats om je comfort te verhogen.
 5. Soms is het beter om de bestaande woning af te breken en opnieuw te bouwen.

Meer weten? Lees het volledige artikel.

 

Tip: de panelleden beantwoordden ook tien energievragen van onze lezers. Lees de vragen en antwoorden hier.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/51886/het-grote-energiedebat-van-livios-in-een-notendop/